Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брестовичани поискаха оставката на главния архитект на "Родопи"

Инициативен комитет „Справедливост за Брестовица“ и Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ поискаха оставката на главния архитект на Община Родопи арх. Атанас Недевски. Искането бе обявено по време на сесия на местния парламент днес, а утре то ще бъде внесено в деловодството на общината и писмено. 

Причината са подписите на главния архитект под документи, които разрешават промяната на проекта на мини ВЕЦ-а между селата Кадиево и Йоаким Груево, в близост до който е и вододайната зона на Брестовица, каза за радио Пловдив Любо Томов. 

Освен оставката на главния архитект, те настояват отговорност да понесат и други отговорни лица. По думите му, от 2012 до 2015-та година е имало 4 промени, с които се е увеличил капацитетът на съоръжението и в резултат – се получава заблатяване, дълго около километър. 

Томов цитира екперти, според които именно това е причината за наличието на замърсяване във водата.
„Една оставка нищо не значи, тук трябва да се намеси прокуратурата“, категоричен е Томов, а решение на проблема с водата той вижда в цялостна подмяна на водопроводната система на селото.

Такава се поредвижда в бюджета на Общината за тази година, съобщи за Радио Пловдив главният архитект Атанас Недевски.  По думите му, за целта са предвидени около 140 хиляди лева за проектиране. Той обяви, че няма да си подаде оставката, тъй като хората от двете граждански сдружения не са информирани правилно. 

„Доставчикът на водата и оператора се казва ВиК Пловдив. Съгласно Наредба 9 на Министерството на здравеопазването отговаря за нейните качества“ – категоричен е Недевски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35