Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"- ЕС да ускори набавянето на ваксини

Евродепутатите призоваха Европейския съюз да предприеме спешни мерки за увеличаване на производството на ваксини,за да може да отговори на очакванията на гражданите. Председателят на Европейската комисия Урсула  фон дер Лайен призна, че трябва да се извлекат поуки поуки от грешките на миналото, тъй като по думите й „все още не сме достигнали желаните цели във връзка с борбата срещу вируса“.

Според евродепутатите ЕС е подценил предизвикателствата, свързани с масовото производство на ваксини и сега са необходими конкретни мерки, за да може то да се увеличи.

Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на здравната комисия на Европейския парламент Петър Витанов припомни, че всички други страни членки, освен България са договорили да получат равномерно разпределени количества от всички одобрени ваксини, за да могат да компенсират , ако процеса на ваксинация се забави, заради забавяне на доставките.

По думите му България, в рамките на определения ни от ЕС „таван“ за доставки е поръчала от ваксината „AstraZeneka“ количество от над 50 % от общия допустим обем. Витанов припомни, че договореностите с комапниите произвидителки , цените и квотите за всички страни членки се определят от ЕК, но правителствата на отделните държави сами решават от кои производители какви количества да купят.

В контекста на проблема с ритмичните доставки , българското правителство ще поръча допълнително още над 3 милиона дози РНК ваксини- обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той поясни, че това решение се основава на данните, които ЕС оповести, че е възможно доставките към страната на вакисини на „Оксфорд“ и „АстраЗенека“ да бъдат намалени.

Допълнителното количество в размер на 2 897 694 дози от ваксината  на „Пфайзер/Бионтех“ и 460 000 от ваксината на „Модерна“ ще бъде пропорционално разпределено сред българското население- заяви министър Ангелов.

Той прогнозира, че по този начин още в началото на март  при наличие на достатъчно пристигнали ваксини може да започне да се прилага четвърта фаза на ваксинация, и да се постави началото на масова имунизиция в страната.

Личните лекари в България вече регистрират пациенти, които имат желание да бъдат ваксинирани срещу КОВИД 19 – съобщи общопрактикуващият лекар и председател на Лекарския съюз в Пловдив д-р Георги Цигаровки. По думите му , ако има налични достатъчно ваксини само за два месеца личните лекари могат да ваксинират всичките си пациенти, защото имат опит с такъв тип дейност.

Това е и основната цел на ЕК, която очаква до март най-малко 80 на сто от хората на възраст над 80 години, а до края на лятото 70 процента от възрастното население .

В България вече са ваксинирни хората от тези възрастови групи , но единствено , ако са работещи или настанени в лечебни, социални и учебни заведения.

В седемте пловдивски социални домове за обгрижване на възсрастни хора първа доза от вакисината беше поставена на близо две трети от настанениете и персонала. Останалите желаещи не са обхаванати поради заболявания, които не позволяват това или вече са придобили естествен имунитет след преболедуване от Ковид 19 – поясни ресорният заместник кмет Георги Титюков.

Възрастните, настанени в социалните домовеи споделиха, че с желание се подлагат на тази процедура, защото тя ще им гарантира задраве и възможност да пътуват спокойни при свои близики в чужбина.

Първа доза от ваксината на „Пфазер/Бионтех“ вече е поставена и на учителите и непедагогическия персонал от гардовете Кричим, Перущица, Стамболийски, Хисар, Раковски и Първомай. В Пловдив упражняващите тези професии, както и преподавателите във висшите  учебни заведения , които желаят да се ваксинират към момента са едва 30 процента , но възможността да се запишат продължава и през следващите две седмици.

Първите учители получили ваксина против Ковид споделиха, че не са имали колебания дали да се ваксинират, защото по думите им това би запазило здарвето на целия колектив в учебните заведения и да улесни учебния процес.

Доста пловдичани, които не попадат в приоритетните групи за ваксинация , обаче  подхождат скептично към възможността да се ваксинират доброволно и безплатно, защото смятат, че ваксините са изработени в кратки срокове и се съмняват в тяхната ефикасност и безопасност .

По повод скептичните настроения сред част от българското общество , говорителят на ЕК Стефан де Кийрсмакер заяви, че: „Безопасността на ваксините срещу Ковид 19 се оценява от Европейската агенция по лекарствата  по критериие, които тя спазва по отношение и на всички други ваксини. И е безкомпромисна в това отношение. ЕАЛ е гарантира качеството на ваксините, независимо от ускорения процес за тяхното и производство“ .

До момента ЕК е договорила да получи 2,3 милиарда дози ваксини от 6 фармацевтични компании и приключила проучвателните си разговори с други две фирми за доставка на още 260 милиона дози. 


Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03