Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е да има експертно правителство

„Много е важно да видим кои от „средноголемите партии“ ще преминат 4 процентовата бариера за влизане в Парламента, защото е възможно да не могат да сформират коалиционно правителство и да се стигне до експертно“.

Това заяви в рубриката „Прогнозите“ на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив социологът Юлий Павлов. По думите му „прагът на търпимост на останалите партии  за коалиране с „ГЕРБ“ ще определи дали партията ще може да управлява в коалиция през следващия мандат.

Към момента подкрепа за съвместно участие на изборите и бъдещо управление с „ГЕРБ“ са заявили единствено от „ВМРО“ , припомни Павлов. Той не е изключи да има интерес към коалиране и отстрана на партия „Има такъв народ“, но при условие , че и „АТАКА“ заявявят подкрепа за "ГЕРБ". Павлов предполага, че това ще се случи  само, когато се види дали и колко процента ще получат  „ДПС“ и „Има такъв народ“.

Друг вариант е, ако "ГЕРБ" и "ДПС" получат равномерно малко гласове – всички останали партии да се обединят срещу тях и да се коалират. Малко вероятно е обединение с партия „Демократична България“, защото симпатизантите на партията няма да погледнат „с добро око“ на такава стъпка – прогнозира социологът.

Решението на председателя на "БСП" Корнелия Нинова да направи вътрешно партийно допитване затова с кого партията би влязла в коалиционно управление, Павлов определи като „отлагане да даде самата тя отговор на този въпрос в момента.  И категорично заяви , че  „въпросът е по- скоро кой иска да е партьор с "БСП"?“

Павлов направи анализ на социологически измервания отпреди месец. Според него само епидемиологичната обстановка в страната към датата на изборния ден ще даде реална картина кои партии наистина ще влязат в парламента.

 „Има партии, които се осланят, че ще влязат в следващия парламент на база на така наречения „декларативния вот“ на своите симпатизанти- каза Павлов и поясни , че това са предварително гръмко заявени подкрепи от отделни хора, които обаче няма да идат до урните да гласуват. Той прогнозира , че такива са потенциалните гласоподаватели на партиите „Има такъв народ“ и на „БСП“.

„Има 5 политически сили, които почти сигурно ще влязат в Парламента“ – каза Павлов. „ Това по прогнозите до момента са ГЕРБ с четири процента преднина пред БСП, следвани от  партиите на Слави Трифонов и на Движението за права и свободи с по около 10-11 процента всяка.  Със 6-7 процента, пета ще е „Демократична България“. На ръба на четирите процента са ВМРО и „Изправи се БГ“. За последнит едве партии към момента никой не може да каже дали ще влязат в Парламента и картината ще е доста по- различна, ако влезе само една от тях“- уточни социологът.

Павлов прогнозира, че  обединение между по- малките партии трудно ще ги „повдигне“ над четирипроцентовата бариера за ход към Парламента, но ще им отнеме възможността да се борят за държавната субсидия като политическа партия, прекрачила този праг самостоятелно .

Интервюто на Емил Костов със социолога Юлий Павлов можете да чуете в прикачения файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27