Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Помощ за уязвимите групи при пандемия

Още с настъпването на пандемията през пролетта на 2020-а година една част от българското обществото остана напълно беззащитна и уязвима в условията на всички рестрикции и ограничения. Без доходи за нормален живот и без грижа от страна на близки и роднини, уязвимите групи от хора разчитат на помощ от държавата, за да оцелеят. В помощ на тези социални дейности са програми, за които се получава финансиране от Европейския съюз.

В тази връзка правителството прие Решение, с което одобрява финансово разпределение по оперативни програми 2014 - 2020 г. на средствата от ЕС за тази година. То подкрепя преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката - REACT-EU.

Средствата от REACT-EU за България за 2021 г. са в размер на 411,2 млн. евро. С част от сумата ще бъде продължен проектът „Топъл обяд“ по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

През месец май 2020-а година беше прието важно административно облекчение за държавите-членки на ЕС. Чрез него е дадена възможност за по-бързото разпределяне на хранителните пакети, за да могат в разгара на пандемията най-нуждаещите се да имат храна, обясни евродепутатът Атидже Алиева - Вели, член на комисията по заетост и социални дейности.

Сегашното изменение е свързано с включване на средствата от инструмента REACT-EU. Те ще бъдат 47 млрд. евро на ниво ЕС. Това, което видях е, че за България са предвидени 39 млн. лева за 2021 година по линия на REACT-EU допълнително към тази програма. Хората, които се възползват от хранителните пакети и топлия обяд ще могат да продължат да използват тези услуги, които се предоставят“, обясни Алиева.

Средствата по REACT-EU се разпределят в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г. Финансирането за тази година се разпределя между държавите членки въз основа на статистическите данни за брутен вътрешен продукт и заетост, публикувани през есента на 2020 г. Средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

Използването на стедствата от REACT-EU ще бъде доброволна за страните членки т.е. всяка държава членка на ЕС ще решава дали да добави средствата от Фонда за най-нуждаещите се хора. Ние в България сме решили, че ще изразходваме средствата, но не всяка държава членка ще го направи“, допълни евродепутатът Атидже Алиева – Вели.

И през тази година най-пострадалите в пандемията от COVID-19 ще продължат да получават топъл обяд. За финансирането на операцията „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ са осигурени над 12 млн. лв. по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Мая Луканова, гл.експерт в Отдел „Програмиране и подбор на операции“ към Агенция за социално подпомагане определи тази програма като успешен инструмент за подпомагане.

Тази помощ се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа, особено след обявеното на 13 март извънредно положение".

Според разчетите на Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган на програмата около 53 000 засегнати от кризата лица получават топъл обяд всеки работен ден.

От 1 януари до 30 септември 2021 година е осигурено финансиране от 37 млн. лева за предоставяне на топъл обяд по Оперативна програма за храни. Това стана възможно благодарение на решение на МС, с което управляващият орган в лицето на АСП  получи възможност за наддоговаряне на средствата. Тези средства ще бъдат възстановени от инициативата на ЕК за преодоляване на последствията от кризата – механизмът REACT-EU", поясни Мая Луканова.

Допустимите целеви групи са хора без доходи или хора с доходи под линията на бедност. Всеки работен ден те получават супа, основно ястие и хляб и веднъж седмично десерт. От началото на пандемията механизмът е задействан във всичи общини в страната, припомня заместник-кметът „Спорт и младежки дейности“ към Община Пловдив Георги Титюков.

„Община Пловдив е кандидатствала за 2700 души да подпомагаме с топъл обяд като в момента около 1700 души са се възползвали. Раздаването става в 12 трапезарии на територията на 6-те района на  град Пловдив. Така че имаме още 1000 свободни места. Който желае и отговаря на този основен критерий доходът да му е под 369 лева може да посети някои от районите на Пловдив по местоживеене и да поиска да се запише“, добави Титюков.

За да се даде възможност на повече уязвими хора да получават топла храна тази година бе удължен срокът за кандидатстване с проекти до 5 февруари. Едновременно с топлия обяд общните получават и съпътстваща подкрепа, изразяваща се в насочване на лицата към различни видове медицинска или социална подкрепа, насочване към мерки, финансирани от Европейския социален фонд или друга специфична подкрепа на лицата в условиата на продължителната социална изолация. 
Още от категорията

Музеите искат увеличаване на държавната субсидия

"Тази година празникът преминава под „Бъдещето на музеите – да се възстановят  и да се преоткрият“, заяви Борис Хаджийски – директор на Историческия музей в Пазарджик и председател на Сдружение български музеи по повод Международния ден на музеите 18 май. Той уточни, че  заради пандемията и  невъзможността да се приемат посетители както през..

публикувано на 18.05.21 в 16:47
Зам.-министър Иван Демерджиев при представянето на екипа на служебното министерство на правосъдието

До края на май ще има резултати от проверките в правосъдието

Служебният министър на  правосъдието проф. Янаки Стоилов представи пред журналисти екипа си и приоритетите в сектор правосъдие на служебния кабинет.  Заместник-министрите са двама -  Мария Павлова и Иван Демерджиев.  Мария Павлова е  следовател в НСС и предишен служебен правосъден министър. Иван Демерджиев е досегашен председател на..

публикувано на 18.05.21 в 16:27

Досега имаше политическо нежелание да се провери ББР

"За хората, които следят темата за Българската банка за развитие (ББР), не са новина разкритията, които направи служебният министър на икономиката. Все пак заслужава поздравления министър Кирил Петков, че обърна внимание на тези изключително важни данни и факти, които се намират лесно в журналистически разследвания".  Така разследващият журналист..

обновено на 18.05.21 в 13:59
Доц. д-р Любомир Киров

Скоро ще разберем дали новият ред за ваксиниране е по- добър

От днес със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров приоритет за ваксиниране от понеделник до четвъртък вече ще имат хората над 60 години и хронично болните. Доц. д-р Любомир Киров, който ръководи Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас, коментира новата ситуация в предаването "Точно днес" така:​ "Мисля, че това  е опит..

обновено на 18.05.21 в 13:58

Силното напрежение пред избори заглушава смисления дебат

Демокрацията и изборите с скъпо нещо, но нямаме друг избор, освен избори, които да доведат да стабино управление, каза в прадаването "Точно днес" политологът Даниел Стефанов. Експертът по изборини системи коментира план-  сметката, която служебнто провителство представи. Вотът на 11 юли ще струва поне 57 милиона лева. Сумата ще се увеличи с парите,..

публикувано на 18.05.21 в 11:13