Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на желаещите ваксина от личните лекари в областта расте

"Един човек се отказва от решението си да бъде ваксиниран от личния си лекар, но други десет преценяват, че това е най- правилният избор в ситуация на ковидепидемия. Така, че броят им се променя ежедневно "- това заяви  в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, който личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Повод за коментара е изтеклият на 15 февруари  срок, в който личните лекари трябваше да подадат в РЗИ списъци с броя на желаещите да се имунизират през фазата на масова имунизация. 

По думите му цифрите за броя на желаещите  ще се променя във времето като ще расте. Въпреки, че хората се влияят от препоръките на лекарите специалисти дали ваксините са съвместими с техни хронични заболявания и с мненията на близки хора, които обаче не са достатъчно осведомени по темата. Затова д-р Сотиров призова експерти от Министерството на здравеопазването да излязат с ясно писмено становище в кои случаи ваксините срущи Ковид 19  не са противопоказни. Ако това не стане - личните лекари ще се ръководят от листовките , в които е записано, че единствено хора , които имат алергия към някоя от съствките им не бива да бъдат имунизирани. 

Д-р Сотиров заяви, че единствено логистиката с доставката на ваксината на фирмата "Пфайзер - Бионтех" до малките селища в областта би затруднила фазата на предстоящата масова имунизация на възрастни хора и такива с хронични заболявания, която се очаква да стартира през месец март. 

"Тази ваксина се съхранява в РЗИ при температура от - 70 градуса, а при нас тя ще е в хладилниците ни на - 8 градуса. Има изискване за поставяне на дозите от един флакон в рамките на пет дни,  а това означава, че всички желаещи да се имунизират трябва да бъдат повикани почни едновременно"-поясни той. Затова в  неговата практика планира в рамките на един уикенд да ваксинира  всичките си пациенти от списъка с желаещи, които са около 200 души на брой. 

"Но има и практики по селата с по 10 души , включени в списъка "- уточни медикът. Все пак по думите му едновременната бърза имунизация е практичния вариант, защото е невъзможно за всяка доза лекарите да пътуват до централата на РЗИ - Пловдив. " И тогава няма значение кой с коя ваксина иска да бъде имунизиран. Каквато е налична- с нея ще бъде имунизиран"- категоричен е д-р Сотиров.  Той призова, да се намери подход, по който ваксините да бъдат доставяни до малките селища регулярно по логистиката на РЗИ за доставка на другите ваксини от незадължителния имунизационен календар.   

По думите на медика желание да се ваксинират имат  не само възрастни хора , а и много млади над 18 годишни. Той съветва  всеки , който има леко неразположение , а не бурно протичане на инфекциозно заболяване да не се колебае да се ваксинира. "Първо- защото е безопасно, второ - защото придобилите естествен имунитет нямат гаранция, че той ще е траен  и трето - защото в момента чрез  настиналите деца в детските ясли и градини, сезонните вирусни инфекции  бързо обхващат и  техните родители,  баби и дядовци"- заяви д-р Сотиров. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46