Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

РЗИ: Извиняваме се за хаоса, минахме стрес тест

| обновено на 19.02.21 в 17:01

Ръководството на РЗИ- Пловдив се извини на всички, които днес чакаха вкупом и с часове да бъдат имунизирани с безплатните ваксини на фирмата „АстраЗенека“. 

Заместник - директорът на РЗИ -Пловдив д-р Аргир Аргиров обясни, че за организацията и поставянето на ваксините в четирите кабинета, определени за целта са били ангажирани всички лекари от РЗИ както и два мобилни екипа с лекар и сестра, които са поставяли ваксини в областта.

„Това е максималният ни капацитет. Нямаме повече персонал, но не броят на персонала и кабинетите, а лошото време поддтикна желаещите ваксини да изчакват вътре в сградата“ – категоричен е д-р Аргиров.

По думите му хората  са имали възможност да не се скупчват пред кабинетите за имунизация, а да са на разстояние един от друг в по- широките фоаета в сградата на инспекцията, но не са го направили“.

Д-р Аргиров припомни, че процедурата по поставянето на ваксината е бавна, защото след слагането й, получилият я се оставя за наблюдение поне за 15- 20 минути. Целта е да се види дали той няма да развие алергична реакция към някоя от съставките.  „Това е и причина първоначално определените ориентировъчни часове, съобщени на чакащите да не бъдат спазени"– каза д-р Аргиров и категорично заяви:

"Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19-ти февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят".

По предварителен план днес първа доза от ваксината трябваше да получат 400 души. Утре ще е стане ясно колко от тях са били имунизирани и колко са се отказали да чакат.

В съботния ден 20 февруари РЗИ Пловдив няма да работи, защото от инспекцията очакват доставка на още флакони от ваксината.

От понеделник 22 февруари те ще бъдат разпределени сред личните лекари в областта, болниците и  ДКЦ- тата, в които на места има записани до 150 души.

Това разпределение сред всички медици ще разреди значително броя на чакащите едновременно на едно място, както се случи днес в РЗИ. А целта е по най- бързия начин да бъдат 10 хиляди души в пловдивска област – заяви д-р Аргиров. И припомни:

„Досега такова струпване на хора в РЗИ не е имало никога, но нека хората си припомнят как по време на коледните и новогодишните празници търпеливо, безропотно и без страх от КОВИД 19 изчакваха на дълги опашки пред големите хипермаркети“  


Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03