Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сградата на ГДК-Пловдив ще светне в червено тази вечер

Пловдив отбелязва Световния ден за енцефалита - 22 февруари

Световен ден за енцефалита – лекарите отчитат, че има ниска информираност за това заболяване, цифри и факти, нова инициатива в Пловдив, важното научваме от проф. д-р Иван Иванов, преподавател в МУ - Пловдив и ръководител на Детска клиника на УМБАЛ "Свети Георги". Той съобщи, че след 18,30 часа тази вечер сградата на Градския дом на култура "Борис Христов" ще светне в червено, в знак на съпричанстост към инициативата в цяла Европа.

Световният ден за енцефалита (World Encephalitis Day, WED) е ден за осведоменост за това опасно заболяване, от което всички можем да бъдем засегнати пряко или косвено.

Отбелязването на този ден започва през 2014 г. по инициатива на Обществото по енцефалит във Великобритания. Той се провежда на 22 февруари всяка година и е достигнал до над 187 милиона чрез социалните медии и специалните събития. Енцефалитът е възпаление на мозъка – едно опустошително неврологично състояние. Всеки може да бъде засегнат от енцефалит, независимо от възрастта, пола или етническата принадлежност. Всяка година по света 500 000 деца и възрастни биват засегнати от него, което означава по един човек на всяка минута. Симптомите на енцефалит варират, като могат да включват грипоподобно заболяване, главоболие, сънливост, особено поведение, нарушение в речта и движенията и гърчове. Смъртността е висока. Оцелелите могат да останат с мозъчно увреждане, водещо до епилепсия, умора, когнитивни затруднения, проблеми с паметта и личността.

Има ниска информираност за това заболяване - 78% от широката общественост по света не знаят какво е енцефалит. Обществото по енцефалит във Великобритания инициира отбелязването на Световния ден за енцефалит всяка година и приканва хората да изразят подкрепата си, като носят червено като част от кампанията #Red4Wed.

Надяваме се, че кампанията ще играе водеща роля в мисията за повишаване на глобалната информираност за енцефалита и следователно за спасяване на човешки животи и изграждане на по-добро бъдеще, пишат от Медицинския университет в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Учени от България и Германия разчетоха генома на Орфеево цвете

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57

Дефицитът на технически и инженерни кадри в Пловдив расте

Индустрията има огромен глад за технически кадри, от тези които завършат професионалните гимназии до инженерните специалности на техническите вуз-е. Това стана ясно на форум „Стажове“ , който се откри в Технически университет-София, филиал Пловдив. Младите хора продължават да имат най-голям интерес към „Компютърни системи и технологии“,..

публикувано на 17.04.24 в 11:45

Ходът с Даниел Митов може да изиграе лоша шега на ГЕРБ

Ходът на Димитър Главчев, Даниле Митов да смени Стефан Димитров на поста служебен външен министър, може  да изиграе лоша шега на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това коментира политологът проф. Александър Маринов. Каза още, че ако се стигне до смяната вероятно това ще доведе до влизане в спирала от аргументи, които да отрекат легитимността на..

публикувано на 17.04.24 в 11:26