Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С това темпо за 400 дни ще се ваксинират две трети от българите


"На практика гражданите оттук нататък много рядко ще имат възможност за избор на ваксина, чак докато не минат голяма част от желаещите ваксинация и останат по-малък брой хора", коментира проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

От друга страна, по думите му, и трите ваксини които се поставят в момента в страната, са генетични. „С други думи, няма база, върху която хората в момента да търсят доказани различия, по които да избират“, добави Чорбанов.

„Тепърва ще излизат експериментални данни, чисто клинични, върху които ще може да бъде направен анализ на качествата на ваксините. За първи път обаче, частично ще се съглася със здравния министър, защото в много от държавите на практика няма никакъв избор, те внасят само един тип ваксина и там такъв дебат за избор няма по дефиниция“. Така проф. Чорбанов коментира думите на здравния министър Костадин Ангелов, че само в България тече спор за най-добрата ваксина и че правилното решение по избора могат да вземат само лекарите.

Коментирайки хора на ваксинацията срещу коронавирус, професор Чорбанов смята, че възникват три въпроса: дали ще има винаги такова количество ваксини, че да може да се поддържа това темпо, дали системата ще издържи на такъв непрекъснат ритъм на имунизации, както и дали постоянно ще има достатъчно желаещи да си поставят ваксина.

"Трябва да има по 10 000 ваксинирани на ден, за да можем за 400 дни да ваксинираме две трети от населението

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42