Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подменят 1900 LED лампи в районите "Централен" и "Южен"

Общината ще спестява 1 милион лева годишно от смяната на уличното осветление

В Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова отказа да се ангажира дали ще бъде възобновена работата на затворените каменни кариери над село Белащица. 

Местните жители протестираха няколко пъти през годините с искане да се закрият кариерите, защото замърсяват природата и рушат пътищата в региона. От пролетта на миналата година кариерите са затворени, но концесионерът „Холсим“ обжалва спирането им.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че й е трудно да коментира дали ще се възобнови работата на каменните кариери. "В Министерството на енергетиката работят експерти, има Дирекция "Природни ресурси, концесии и контрол", която анализира всяко такова искане. Следва съгласувателна процедура с другите компетентни министерства и едва тогава можем да кажем как ще се процедира", каза Петкова.

Енергийният министър допълни, че решението на Пловдивския административен съд, с което се обжалва нейната заповед за спирането на кариерите, вече е обжалвано.

Министър Теменужка Петкова бе в Пловдив, за да подпише заедно с кмета Здравко Димитров договор за модернизация на уличното осветление в районите "Централен" и "Южен".

1900 LED лампи ще бъдат монтирани в 2-та района, като проектът е на стойност 1 127 000 лв., финансиран безвъзмездно от Норвежкия фонд. Кметът Здравко Димитров обясни, че се очаква да спестяват годишно над 1 милион киловатчаса електроенергия.

Министър Петкова допълни, че се очаква ЕК да одобри 352 млн. лева за енергийна ефективност до края на март. 

По-рано днес Теменужка Петкова бе и в Пазарджик, където заедно с кмета Тодор Попов подписа договор за модернизация на уличното осветление в града. Той е на стойност 1 042 000 лв. 

Още от категорията

Радиото осиротя без Галя Митева

Днес ни напусна Галя Митева. Трудно приемаме вестта за края на един живот, изцяло свързан Радио Пловдив и с културата на Пловдив. Галя Митева е пред микрофона на Радио Пловдив повече от 30 години, като репортер и водещ. Свързва професионалния си път и избор с наблюдение, коментар и анализ на културния живот и ярките постижения на хората, които..

публикувано на 13.05.21 в 18:17

Висши военни и посланици от НАТО посетиха базата на командосите в Пловдив

Международна делегация от висши български и НАТО-вски военни както и  посланиците на САЩ, Великобритания и Испания посетиха днес централата на Съвместното командване на специалните операции в  Пловдив, където присъстваха на зрелищни демонстрации, включващи елементи от съвместната подготовка на командосите, участващи в провеждащото се у нас..

обновено на 13.05.21 в 17:35

Младежът, причинил смъртта на две момчета, шофирал дрогиран

20-годишният Петър Маринашки получи от Окръжна прокуратура – Пловдив обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души.  Инцидентът е от 11 ноември миналата година. Тогава Маринашки се блъсна с кола в дърво на пътя Пловдив-Пещера. При удара загинаха пътувалите с него Тодор Бараков на 16 и Виктор Василев на 17 години. Други..

публикувано на 13.05.21 в 17:08

Потушиха бързо пожар в ректората на ПУ "Паисий Хилендарски"

Три противопожарни автомобила с огнеборци потушиха скоростно пожара на първи етаж в сградата на ректората на ПУ "Паисий Хилендарски". Сигналът за инцидента е изпратен около 16 часа и половин час след него пламъците са вече потушени.  Унищожена е малка част от обзавеждането в помещението.  Причините се изясняват.

публикувано на 13.05.21 в 16:35

КПКОНПИ заведе иск срещу бивш гл. архитект на Пловдив

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество внесе в Окръжен съд – Бургас искова молба срещу бившият главен архитект на Пловдив Юлияна Петрова. Искът е на стойност 324 292, 62 лв., като в него са включени и 1 недвижим имот и 2 автомобила.  Проверката срещу Петрова, която бе на поста от 2017 до 2020..

публикувано на 13.05.21 в 15:40