Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба


Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава.

Малко по-малко от половината българи (47 на сто) декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21 на сто). 23 процента пък декларират, че няма да гласуват на 4 април

Сравнението между данните от проучването ни през януари и февруари сочи, че дистанцията между първите две партии леко се увеличава в полза на ГЕРБ, които държат първото място с 28.9 на сто от заявилите, че ще гласуват, отбелязват от "Тренд". БСП се ползва с подкрепата на 24.1 на сто от гласуващите. 

"Има такъв народ" запазва третата си позиция с 12.9 процента от гласуващите, следвани плътно от ДПС с 11.1 на сто. Моментната картина сочи, че "Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6.2 на сто от заявилите, че ще гласуват. 

"Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера /съответно с 4 на сто и 3.8 на сто/ и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение. Под бариерата към момента остават новосформираната "Патриотична коалиция Воля-НФСБ" (2.6 на сто) и Възраждане (1.1 на сто). 

Останалите партии и коалиции събират под 1 процента от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

В интервю за Радио Пловдив социологът Димитър Ганев коментира, че най- вероятно увеличената, макар и с малко, дистанция между ГЕРБ и БСП се дължи на преобладаващото мнение в обществото, че управляващите се справят с пандемията и на конфликтите сред социалистите при нареждането на кандидат-депутатските листи. 


Ганев подчерта, че декларираната избирателна активност от 47% е по- висока от реалната. Той добави, че почти винаги заявената готовност да се гласува е по- висока от реалната, защото хората смятат, че е престижно да дадат положителен отговор на този въпрос.  

Заради пандемията се очаква по- ниска избирателна активност, това е тенденция в европейските страни, където се проведоха през изборите, коментира социологът и прогнозира, че на 4-ти април вероятно ще имаме най- ниската избирателна активност от промените насам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01