Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 филма на СФФ в Пловдив

Предстои юбилейно 25-о издание на „София филм фест“, който и тази година по традиция освен в столицата има клонове в Пловдив, Варна и Бургас. И в четирите града кинофорумът ще се открие на 11 март, като пловдивчани могат да видят над 20 филма до закриването на 31 март.

София филм фест в Пловдив“ ще стартира на 11 март с премиера на най-новия филм на режисьора Камен Калев – „Февруари“. Продукцията вече получи заслужено признание в официалната селекция на Кан миналата година – съобщи директорът на феста Стефан Китанов:

В конкурсната програма на феста са включени 12 филма, като тук ще обърнем вримание на българските продукции – „Петя на моята Петя“ – с режисьор Александър Косев и „Уроци по немски“ на Павел Веснаков.

Филма на Косев касае съдбата на известната бургаска поетеса Петя Дубарова.

Филмът „Уроци по немски“ пък бил забелязан на фестивала в Кайро, Египет – подчерта Китанов.

В тазгодишното издание на СФФ в Пловдив ще бъдат прожектирани 3 стари филма на големия немски режисьор Вим Вендерс, така че ще се оформи една Мини Вендерс панорама. Зрителите ще могат да видят филма му от 1974 „Алис в градовете“, после и продукцията от 1984 „Париж, щата Тексас“ и документалната лента „Буена Виста Соушъл Клуб“ – за големия кубински музикален състав.

Най-важното за зрителите обаче е да се отбележи, че това са дигитално възстановени версии на филмите, така че могат да се видят с пълния си блясък – подчерта Китанов.

Също с дигитално възстановено копие ще може да се види и многопластовия филм на южнокорейския режисьор Ким Ки Дук „Стик №3“, който между другото е гостувал в едно от предишните издания на феста у нас. Ким напусна този свят миналата година само на 60 години, покосен от коронавируса.

Друго дигитално възстановено копие е на класиката „Огнените колесници“ режисьорски дебют на Хю Хъдсън от 1981 г. с 4 награди Оскар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02

Изложба на Яна Любенова във "Възраждане"

Галерия Възраждане" представя живописната изложба на Яна Любенова „Полет над света". Творбите са вдъхновени от видяното в различни държави. На всяка от тях е добавено водно конче, символизиращо свободния полет и разгръщане на потенциала.  Човек трябва да търси развитие и да не се бои от промяната, казва художничката.  Яна Любенова е завършила..

публикувано на 16.04.24 в 08:34

Изложба "Хляб наш насъщен"

Дружеството на пловдивските художници кани любителите на изкуството на изложбата на Вихра Григорова, която се открива под надслов „Хляб наш насъщен“ в галерията  на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.  Тя съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви..

публикувано на 16.04.24 в 07:41

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на  13.04.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Най-добрите японски разкази.216 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2024. Реймон Кьоно. Упражнение по стил. 128 стр., ок. 3А, Фама +, 2024. Джон Кенеди Тул. Сговор на глупци. 632 стр., ок. 4А, Лист, 2024...

обновено на 15.04.24 в 17:11

Plovdiv Vibes отново ще радва пловдивчани за 10 дни

Фестивалът  Plovdiv Vibes ще резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април! Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства. Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия..

публикувано на 15.04.24 в 15:45