Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив ще развива въздушна мобилност

Пловдив вече е част от паневропейска инициатива за членство в общността на градовете за въздушна градска мобилност. Това стана факт след като кметът Здравко Димитров прие официално отправената покана за присъединяване.

Четиринадесет града и региони в цяла Европа вече са подкрепили манифеста. Сред тях са Аахен, Амстердам, Хамбург, Лиеж, Малага, Енсхеде и Катовице. Пловдив е подкрепял подобна инициатива преди 2 години в предишната кампания.

Пловдив е първият град в България, който се присъединява към подготовката на този регламент, който дава възможност да бъде призната ролята на местните власти в управлението на трафиците от дронове и въздушни таксита на ниво ЕС.

Подписаният манифест предвида общините да поемат контрола над въздушното си пространство и да могат да оперират с него, развивайки въздушна градска мобилност. 

По данни на Европейска организация за безопасност на въздухоплаването – Евроконтрол, до 2025 г. се очаква трафикът над големите градове да достигне до 20 000 полета в час, което е невъзможно за текущите способности на системите за управление на въздушното движение. Именно затова директорът на Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) Патрик Ки настоява регламентът да влезе в сила още догодина.

Тази седмица проектът на регламент е бил одобрен от Европейската комисия,  подписан от председателя Урсула фон дер Лайен и е пуснат за съгласуване с националните правителства.Още от категорията

Има решение за продажбата на спорния имот в "Отдих и култура"

Община Пловдив прехвърля собствеността на имот от 400 кв. метра в жилищен квартал „Отдих и култура“ на дружеството „Прайм Дивелъпмънт“, което разполага с друг съседен на парцела имот от над 5 600 кв. метра.  Продажната цена на имота, според незвисим оценител е 127 хил. и 500 лв. без ДДС. Предложението на зам.-кмета арх. Невена Балчева бе прието с 28..

публикувано на 16.04.21 в 14:52

Лекар и медицинска сестра сред новозаразените в Пловдив

232 са новодиагностицираните с Ковид -19 за изминалото денонощие в Пловдивска област.  Сред новозаразените са един лекар и една медицинска сестра.  Заболял е и ученик като карантина е наложена на 26 ученици.   Оздравелите за последните 24 ч. са 65, а  21 души са хоспитализирани .   Спешна помощ са отговорили на 150 повиквания,..

публикувано на 16.04.21 в 14:38

Близо 133 милиона ще дължи Пловдив в края на 2024-та година

Това е записано в приетата дългосрочна бюджетна прогноза на общината, която бе приета на редовната сесия на местния парламент.  За параметрите заложени до 2024-та година без дебати гласуваха 27 съветници, 12 се обявиха против, а четирима се въздържаха от крайно положително или отрицателно становище.  В началото на тази година дългът на Пловдив..

обновено на 16.04.21 в 13:54
Снимката е илюстративна

Близнаци на 2 месеца от община Смолян с COVID-19

Близначета на 2 месеца от община Смолян са сред новозаразените с COVID-19 през последното денонощие. "Бебетата са настанени в областната болница, в добро общо състояние", посочи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ Смолян. Ковид-позитивен е и 13-годишен ученик от общината, карантинирани ще бъдат 25 негови съученици.  Общо в града и областта новите случаи..

обновено на 16.04.21 в 13:54

БЧК – Пловдив стартира кампанията „Да споделим Великден!“

Призивът на червенокръстците е към всеки, който може и иска да дари  дълготрайни пакетирани хранителни продукти като брашно, макаронени изделия, консерви, леща, олио, захар, сол, ориз, захарни изделия.  Те ще се набират в сградата на БЧК ул. „Стойчо Мушанов“ 48 всеки работен ден  от 10 до 16 часа.  П унктове ще се организират и щафетно пред някои от..

публикувано на 16.04.21 в 13:50