Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мартеници "Точно днес"

Няма разделение поне по обичта към този ден и ритуала с връзването на мартеница - за здраве в очакване на пролетта. Тя идва ва 22 март, малко преди обяд, а дали времето през месеца ще е лесна или по - трудна раздяла със зимата ще чуем в месечната прогноза на НИМХ рано сутринта. Рано ще си кажем и Честита баба Марта с всички гости на предаването и с майсторката на мартеници Пепи Ставрева, която пази автентичния вид на този амулет.

И още в предаването:

Избори, листи, имена и послания за и от Пловдив - разговор с журналиста Любомир Минчев и с професора по пиар Любомир Караджов. И тестът от община Баните, където в понеделник очакват нов кмет след проведения частичен вот.

Ваксини, лични лекари и зелени коридори - д-р Александър Калайджиев и д-р Аргир Аргиров - зам.- директор на РЗИ Пловдив. Накъде пътува последната пратка от 4 700 дози за област Пловдив.

Да хапнем навън, да хийнем по нещо - от 1 март са възможни предложения. Ресторантите отварят. Във времето за сутрешно кафе ще бъдем в едно от цетралните пловдивски заведения за разговор с управителя Теодор Атов.

Може и да не замирише на рози тази година, казат в предаването производитери и преработватели от Карловско, чиито поминък е в ковид - колапс.

В зона "Култура" поздрав към Младежкитя дом в Пазарджик за Деня на любителското творчество и за 50- тия рожден ден, в който подаръците ще са и за зрителите. Говорим с директора Нина Церовска.

"Добро утро, ден!" тази седмица е поздрав от агроексперта и производител Красимир Кумчев.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 19.04.24 в 15:37

Отлагане „Ден след ден“

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. По темата ще разговаряме с енергийния..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Поетично с „Вход свободен“

Говорим за представянето на стихосбирката „Феникс. Възраждане“ на Ралица Стоянова, от Пловдив. На 24-и, тя ще представи своите стихове и картини, рисувани с помощта на техниката – енкаустика. Приключи конкурсът „Мая Любенова“. Това е петото издание на конкурса за хайку поезия. В сряда беше и Световният ден на хайку. Говорим с Владислав Христов..

публикувано на 19.04.24 в 09:30

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапка - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от домакинство..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46