Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отвори врати най-новата галерия-музей в Пловдив

13
Димитър Георгиев в галерията, която носи името му
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

С над 300 творби на стари български майстори на четката и скулптурата отваря врати най-новата галерия в Пловдив, която ще е едновременно и музей. Тя носи името на пловдивския бизнесмен Димитър Георгиев, известен меценат на изкуството под тепетата. 

Картини на Златю Бояджиев, Димитър Гюдженов, Цанко Лавренов, Иван Милев, Борис Георгиев и Борис Михайлов са само част от палитрата майстори на четката, чиито картини могат да се видят от днес в най-новата галерия в Пловдив – „Димитър Георгиев“. Всички над 300 творби в нея са от личната колекция на мецената, чието име тя носи. 

Тук може да се видят ранна картина на Христо Явашев и единственият бюст на Иван Вазов от скулпотора  Андрей Николов, запазил подписа на патриарха на българската литература. Събирани повече от 30 години, творбите са подредени във възрожденската къща на д-р Рашко Петров в подножието на Стария град, която пловдивчани помнят като обреден дом. За Димитър Георгиев това е най-подходящото място за галерията, която ще работи и като музей, затова и ще се нарича музейна галерия. 

"Нали знаете, в музеите не се продава. Това са така наречените стари майстори - да не ги крием по сейфовете, а да ги направим достояние на хората" - споделя Георгиев.

Тук ще се правят и културни събития. За целта в централната зала вече е позициониран роял. А експозицията, след която ще се представят и други изложби от личната колекция на Димитър Георгиев, очакват ценителите на изкуството във всеки ден без понеделник. 

Репортаж може да чуете в звуковия файл, а на 3-март в предаването "Ден след ден" - още за духа на картините. 

Още от категорията

Приз "Борис Христов" ще отличава ярки и талантливи артисти

Световният оперен бас Борис Христов вдъхновява учредителите на нова престижна награда, с която в Пловдив ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви с  необикновен и значим принос за развитието на съвременната култура. Изборът на днешния ден за обявяване на отличието не е случаен - на 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда Борис..

публикувано на 18.05.21 в 12:52

Премиера на "Спас Господов в страната на амазонките"

Премиера на книгата на Антон Баев „Спас Господов в страната на амазонките“ ще се състои тази вечер в клуб „Петното“ . За романа си авторът в интервю за Радио Пловдив казва:  „ Той е алегория за границите на свободата, в които е затворен модерният човек от 21 век, особено , в ситуация на световна карантина. Написах го точно по време на..

публикувано на 18.05.21 в 11:44

Ценни книжни сбирки показва в изложба НБ "Иван Вазов"

В навечерието на 24 май и в рамките на предхождащата го Национална библиотечна седмица Н ародна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив показва в изложба  новите постъпления в колекциите на отдел „Специални сбирки“.  В експозиционното пространство на фоайе Изкуствотека могат да се видят ценни притежания, дар и откупка, между които Служебен псалтир с..

публикувано на 18.05.21 в 11:19

Млади автори представят "Силата на илюзиите" в Галерия "2019"

Млади творци от Дружеството на пловдивските художници показват картини в Изложбена зала "2019" към Градската галерия. Според кураторите на изложбата Никола Минчев и Женя Бозукова "всичко, което виждаме е илюзия. Днешните граници между реалност, илюзия, игра и истина са по-размити от всякога. Един "свят с главата надолу". Илюзията привлича вниманието..

публикувано на 18.05.21 в 10:31

Затъжихме са за публика "на живо", посрещаме я с нови идеи

В Международния ден на музеите, в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян спектакълът „Концертът“ на актрисата Деси Минчева и режисьора Петър Тодоров ще бъде кулминацията на честването. „Квартет от народни певици изнася концерт.  Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се..

публикувано на 18.05.21 в 07:11