Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чисто и бяло "Ден след ден"

Снимка: btvnovinite.bg

Застрашени ли са от пътна блокада велинградските села Цветино и Абланица след активирало се свлачище? Защо е пропуснат строежът на подпорна стена по новоизградения преди две години път с близо 3 млн. лв. от фонд „Земеделие“? Какви превантивни мерки взема община Велинград - питаме кмета Костадин Коев.

Расте броят на заразените с коронавирус в Пазарджишка област и тя трайно се задържа в червената Ковид-зона. Здравната система в областта обаче засега се справя, въпреки динамично променящата се ситуация. Каква е статистиката и предприетите мерки – днешното заседание на Областния кризисен щаб в Пазарджик проследи Иванка Петкова.

Как ще гласуват имащите на право на глас, които към 4 април са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация? За възможността за пускане на бюлетина в подвижна урна и условията да има мобилни избирателни секции Милен Ангелов разговаря със социолога и бивш член на ЦИК Цветозар Томов.

Пандемията в числа – колко струва на страната ни кризата с коронавируса? Какви бяха прогнозите преди почти година и какво се сбъдна до днес? Остава ли фискалната политика в България сравнително настрана от текущата криза? Коментарът ще е на икономиста Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

И още в днешната програма:

Европарламентът призова страните от ЕС да дадат „зелена светлина“ на Скопие в преговорите за присъединяване към общността. Ще се отрази ли постигнатият от политиците широк компромис на намирането на решения на откритите двустранни въпроси между София и Скопие? Как историците „ще скочат“ от X-ти век, където са зациклили, в XXI-ви век и на каква цена? Влияе ли политическата конюнктура на работата на експертите? Разговорът ще е с проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония.

Ще отидем и на изложба – на най–представителната за 2020-та експозиция на Дружеството на художниците в Пазарджик ще ни отведе Екатерина Костова в разговора си с председателката на дружеството Ани Стойкова.

Започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа.
Още от категорията

Сатиричен пърформанс „Краевски - Карастоянов“ в "Алтер его"

Истински сатиричен хепънинг ви очаква в „Алтер его“ тази събота! Водещият Петър Краевски и неговият гост Христо Карастоянов ще тестват границите на феномена „бърза литература“! Те, двамата,, или по-точно техните алтер ега, ще представят импровизиран хуморичстичен текст! Пред ушите на всички вас. Ето го творческият им метод: един през друг всеки..

обновено на 07.05.21 в 23:19
Бургас по дългите почивни дни между Великден и Гергьовден, 2021

Равносметки от късото НС и туризма по Великден в "Ден след ден"

В Международния ден на радиото, който тази година у нас се оказва втори в рабортен ден в следвеликденската Светла седмица и един от последните работни дни на 45-ия Парламент, ще говорим основно за политика. Какво успяха и какво не народните представители в Народното събрание? Ще чуете развносметката на двама от пловдивските дебютанти като..

публикувано на 07.05.21 в 14:05

"Вход свободен" в Международния ден на Радиото и телевизията

Днес в предаването си честитим професионалния празник на радиото и телевизията, но не почиваме, а работим и на този ден, защото радиото никога не спира, то е винаги с вас!  Ще ви разкажем как е почнало всичко в далечната 1896 година, кой е Александър Попов и как името на Хайнрих Херц става първото предадено в ефир радиосъобщение. Ще говорим с хора..

публикувано на 07.05.21 в 09:36

"Точно днес" броим и се разхождаме

"Точно днес" на 7 май ще проверим как стартира една нова инициатива в Пловдив, важна за диагностиката на коронавируса. Разговор с д-р Екатерина Петкова , управител на ДЦК "Пълмед", която ще разказва за  тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет срещу SARS-CoV-2.  Академик Богдан Петрунов  ще е наш събеседник ,  очаквайте мнението му..

публикувано на 06.05.21 в 14:04

Празник с "Вход свободен"

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Израснал в богато християнско семейство, той се превръща в ревностен привърженик и защитник на Христовата вяра, поради което е изтезаван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Според народните поверия и легенди Георги Победоносец олицетворява..

обновено на 06.05.21 в 10:40