Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ползата от ваксините срещу Ковид-19 се вижда и е безспорна

Реакцията към АстраЗенека е по-голяма, отколкото е оправдано да бъде

| обновено на 16.03.21 в 10:44

За третата вълна и новата клиника на заболяването, за лечението с плазма, и антителата, като защита и спокойствие на преболедувалите, и още за ваксините и отговорите, които чакаме от ЕАЛ. 4 637 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 

Говорим с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Хематологът каза, че се доверява напълно на д-р Антъни Фаучи, признат за на-големия експерт за коронавируса, който казва, че Covid-19 се движи по свой собствен и непредвидим начин. 

"Това заболяване вероятно ще протича на вълни, но по-важното е това, какво правим, за да го спрем. На първо място са започналите имунизации срещу Ковид, това е една чрезвичайна ситуация, защото се използват ваксини, които не са минали през пълния етап на реализация", посочи още хематолъгът. 

Той допълни: "Това, което се получава с АстраЗенека не е голям проблем, защото сравнително малко хора реагират, и не е ясно дали е от самата ваксина. Населението се промени в целия свят, през м.г, и реактивността към ваксините е различна. Догодина може да наблюдаваме този феномен в много по-голям аспект. Спирането на ваксинацията в редица европейски държави не е напълно оправдано, защото трябва да сравним хората, които са починали от самото заболяване, и тези починали, евентуално от ваксината."

Ботев коментира, че в страната ежегодно над 200 души имат проблеми с тромбози, и те отиват в болници, защото при тях е наличен хемолитико-уремичен синдром.  

"За всяка ваксина има различни проблеми, например последните данни за Модерна сочат, че имунизираните хора с нея, на възраст над 55 години, след 4 месеца нямат антитела. И тук е ясно, че хората между 18 и 55 години са имали антитела. Мен ме притеснява това, което може да се случва в дълготраен план, например, отключването на антоимунни заболявания, от коронавируса и от ваксините", допълни д-р Ботев. Той смята, че почти цялото население ще преболедува от коронавирус, на фона на ваксините, т.е. ваксината ще е нещо, което ще ни гарантира да не влизаме в болници, и в интензивни отделения. 

Д-р Ботев уточни, че у нас се очакват нови две ваксини, тази на Jonson&Jonson и на "Новавакс", защото те са в края на фаза три, и ще се борят с новите щамове на вируса, които вече циркулират и у нас.

По отношение на плазма за лечение на Ковид-19: "Това, което е по-различно е, че има промяна в индикациите за използване на плазмата. Трябва да се пристъпи към плазма по-рано в лечението на болните, а не едва в интензивните сектори. Това е много важно за спасяване на живота на пациентите."

Още от категорията
Николай Бухалов - 1992г.

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив.  “Аз няма как да остана безразличен към..

публикувано на 23.07.21 в 10:55

Рестартирай Европа: С влак и след годината на ЖП транспорта

2021 г. е важна за политиката на ЕС за железопътния транспорт, тъй като това е първата пълна година на прилагане на правила, които целят да създадат напълно интегрирана система на железопътен транспорт в Европа. Това трябва да се осъществи в условията на все още неотминала ковид-криза, а у нас – и при кадрови промени и проблеми с дълговете...

обновено на 23.07.21 в 09:27

Отстраняването на Гешев ще прекрати срива на държавността

След продължилата ескалация на напрежението в Прокуратурата от Пленума на ВСС се очаква да излезе с позиция за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Безпрецедентния за българската правосъдна система казус провокира въпроси за очакваната развръзка и нагласите на гилдията за решение.  В коментар за програма..

публикувано на 22.07.21 в 11:10

Недоволство в Житница заради проблеми в училището

Родители на деца от Житница обмислят протести заради опасността училището в селото да бъде затворено. Това ще се случи, ако 26 от близо 70-те ученици се преместят в друго учебното заведение, каквато готовност са обявили родителите им.  Те обвиняват директорката на ОУ "Христо Смирненски" Надка Петрова в еднолично и непрозрачно управление. Според..

обновено на 22.07.21 в 10:57

Партиите в НС трябва да направят компромис

„Това, което в сряда видях в Народното събрание, е едно дежа вю, но с умерен патос. Партиите изглеждаха много по-отговорни, осъзнават мисиите, които трябва да изпълнят и диалогът между тях изглежда все по-възможен. Всеки направи своята заявка, държи на позициите си и пътят към съставяне на Правителство изглежда все по-близо“. Това подчерта..

публикувано на 22.07.21 в 10:55