Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" с Емилия Арабаджиева

| обновено на 02.04.21 в 19:22

Пловдивчанката Емилия Арабаджиева  е неотменна част от онова творческо ядро на родния си град, което  му отвоюва славата на уникален, заради артистичното усещане за свобода и непреходност.

Сценограф по професия, осъществила десетки проекти в Театъра,  Националната телевизия и Кукления театър, автор на изследване за историята на костюма и на над 25 самостоятелни изложби, тя е първата жена – носител на „Мечът на Ромфея“ за 2010 година. Професионалният път на художничката е свързан  с Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, на която тя посвещава като директор почти 30 години.

Художник е на документални филми - "Сказание за българската земя", "Великолепието на Армира" и др. Участва в международни проекти, сред които "Точки на пресичане" - музиката в изобразителното изкуство, с партньори от Полша и Германия, работа по програма "Коменски" .  

В тази рубрика Емилия Арабаджиева споделя свои тойни за знаците, които разчита навсякъде - в разховорите, в човешките отношения, в облеклото. А утрото........ то е началото.


Още от категорията

На Еньовден - за билките, траките, съседите, Европа - "Точно днес"

Из нашите земи рождението на Йоан Кръстител е известно като Еньовден – българския  народен празник, който всяка година честваме на 24 юни. Народът казва, че оттогава започва да се пронизва далечното начало на зимата, а който види на изгрев Слънцето да трепти и танцува, ще бъде здрав през цялата година. Вярва се още, че различните лековити..

публикувано на 23.06.21 в 17:21

"Ден след ден" с жегите

Лято е. Вече е доста напечено. Заедно с температурите се покачват и емоциите, поне тези, свързани с предстоящите избори. В Смолянско предизборната търговия с гласове е набрала голяма скорост, а върху избиратели се оказва безпрецедентен натиск, обяви министърът на вътрешните работи  Бойко Рашков . Натискът е по различен начин, по различни причини и по..

публикувано на 23.06.21 в 14:56

Проф. Евгений Шевкенов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" е със световноизвестния цигулар и диригент проф. Евгений Шевкенов . През юни той свири в родния си град на Международния фестивал на камерната музика в Стария Пловдив. Евгений Шевкенов е артистичен директор на утвърдения форум. Пловдивчанинът има изключително успешна кариера в чужбина. Цигуларят живее и работи във Виена, участва в..

обновено на 23.06.21 в 14:07

"Вход Свободен" – лятото е в града

Летните ни разходки и срещи с интересни събеседници продължават! Отвеждаме ви на едно от обичаните и предпочитани  места за разходка в Пловдив – Регионален Етнографски Музей. И тази локация не е случаен избор, а конкретен и носещ много смисъл, сантимент  за днешния ни гост , и дълга във времето история за един от емблематичните фестивали на..

обновено на 23.06.21 в 09:37

"Точно днес" – лятно и цветно за доброто и добрините на 23 юни

За десети пореден път Пловдив избра най-добрите си хора. Това стана в юбилейната кампания „Пловдив – град на доброто“, в която се включиха много пловдивчани със свои номинации. Гласовете им ще чуем в репортажа на Екатерина Костова. Дарителството на плазма и човешката  солидарност през погледа на Димитър Йонов от Пазарджик, който след битката с..

публикувано на 22.06.21 в 15:41