Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преводачът Сашко Павлов с благотворителна изложба

Скрап: Afterlife“ – така е озаглавил изложбата си Сашко Павлов-Експертът, известен в културните срещи на Пловдив като един от най-добрите преводачи от английски език.

Експозицията е разположена във фоайето на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, а набраните средства от продажбата на произведенията ще бъдат насочени към Дома за сираци в село Нови хан, за който се грижи отец Иван.

Изложбата е с надслов „Скрап: Афтърлайф“ и съдържа около 40 медни пластики, монтирани върху сиенитни павета.

Навремето, преди 40 години работих като преводач в Медодобивния комбинат в Пирдоп, точно тогава финландците го издигаха нов. В един от цеховете се отливаха медни капки, които „замръзваха“ в разни чудати форми и аз си посъбрах малко“ – разказва Сашко Павлов. Той отдавна мечтаел да направи изложба с тези причудливи абстрактни образувания от мед и едва сега по време на пандемията открил доста свободно време, за да се посвети на това.

Сашко Павлов е известен с чувството си за хумор и това личи в имената на пластиките, някои от които измислени с намигване като „Многокракия Шива“, „Дядо Коледа и жуже“, „Див петел“, „Кво?“, „Ламя принцеса“, „Динозавърче“, „Кочият рог“, „Митичен дзвер“ и др.

"Всеки, дал пари за експонат, всъщност не си купува пластика, а дарява сумата за Дома за сираци. И за награда получава една красива пластика. Чуствайте се дарители!" - призовава на Фейсбук страницата си авторът.
Сашко Павлов е роден през 1950 г. София. Той е завършил лингвистика с профил английски език. Дълги години е преподавател в катедра „Английски език“ на ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на няколко книги. През годините проявява интерес и се занимава с пластика и скулптура.


Още от категорията

Дружеството на пловдивските художници представя "Цветове"

Дружеството на пловдивските художници открива  колективната си пролетна експозиция „Цветове“ в изложбената зала  „2019“  на ул. Гладстон“ 32. Тя се провежда по традиция в навечерието на Великденските празници като част от Културния календар на Пловдив. Изложбата, с участието на над 60 творци, може да бъде видяна до 14 май при спазване на..

публикувано на 15.04.21 в 12:58

Великден в България, Чехия и Словакия – в Етнографския музей

Великден в България, Чехия и Словакия събира в една експозиция Етнографският музей в Пловдив от днес.  Тя разказва за общото и различното в традициите – за запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и доколко християнството е променило народните вярвания и представи в трите страни.  Малко повече от две седмици преди..

публикувано на 15.04.21 в 07:36

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

обновено на 14.04.21 в 17:22

Модернизират награда "Пловдив"

Фирмата-изпълнител на проектирането на Небет тепе и Източната порта започва работа след подписването на договорите преди дни и общината не се забавя със сроковете. Това съобщи зам. кметът по култура на Пловдив Пламен Панов.  По думите му „Самият проект,  както е финансиран по Оперативната програма, той е с отложен срок. Релано ще започне да се..

публикувано на 14.04.21 в 12:56

Реставрират Мулдавския манастир с 1 млн. лв.

Правителството отпусна 1 076 340 лв. за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Манастирът е основан през 14-ти век и е паметник на културата с национално значение, но преди време там избухна голям пожар и възстановителните дейности още не са приключили.  „Започнали сме, много сме напреднали, но..

публикувано на 14.04.21 в 10:51