Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Трифонов трябва да осъзнае новата си роля


Парламентарните избори вече са зад гърба ни.  6 формации влизат в 45-то  НС, като голямата изнената е "Има такъв народ". 

Шест партии ще успеят ли да излъчат кабинет?  

Ако искат, ще успеят, отговаря политологът Страхил Делийски.  Много различно е когато си извън Системата и когато влезеш в нея. Много от тях още не осъзнават, че вече са в друга роля – те са политици.  Да знаят също, че лека полека доверието в тях ще започне  да се изпарява, припомня той политическите реалности. 

Премиерът Бойко Борисов призова партията на Слави Трифонов да поеме отговорността и да сформира кабинет.  Борисов обаче е длъжен, като първа политическа сила, той самия да предложи правителство.  Ако тръгнеш с идеята, че това предложение няма да мине, не звучи много сериозно, убеден е Страхил Делийски. 

А що се отнася до вторите по резултат – нека им дойде редът и тогава ще видим.  Не знам как се случва това „даване“ на  депутати на заем, както обяви Борисов.

Самият Трифонов лаконично  отговаря, че има ясна законова процедура и те я спазват.  

Очевидно, че той все още не може да влезе в новата си роля. Пак повтарям, едно е да си отвън и да не говориш много, обаче сега вече се носи друтг тип отговорност. Защото влиза в нова политическа институция.  Това означава и нов тип взаимооотношения между политическите субекти,  различни от тези, преди и по време на кампанията.  

И да знае, че отношението към него няма да бъде както досега.

Защо толкова хора повярваха на „Има такъв народ“? 

Програма те имат, но в голямата си част тя се припокрива с тази на ГЕРБ и на някои други формации.  А хората му повярваха, защото отговаря на представите и очакванията за различност. Офертата на Слави Трифонов  беше ясна – да махнем ония корумпирани и неморални, които са на върховете.  

Само  че това мото повече няма да върши работа - в новата му роля.  Той трябва да каже как ще стане по-добре.

Ще има ли нови избори, съвсем скоро?

Възможно е, но нека видим как новоизбраните  партии също осъзнаят новата си роля - предпазливо прогнозира политологът Страхил Делийски.  

Целият разговор чуйте в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28