Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С повече земно притегляне, но и в полет - "Точно днес"

Имената на новите 240 народни избраници са известни. Президентът свиква 45-то НС на 15 април, за да положат клетва и да встъпят в правомощията си. Ще успее ли най-спряганата досега от всички политически сили дума „отговорност“ да интегрира  действията им и „след това“  с повече мъдрост и в  обществена полза?

Времето на надговарянето изтече, а времето на мълчанието е политически нонсенс.  Сега е време за договаряне...за  консултации,  за сформиране на мнозинства и коалиции, ако политическото его не вземе връх и не надделее чувството за самодостатъчност или – за безпринципност.  България очаква да застане лице в лице със своя избор. А за това ще й трябва повече смелост.

С въпроси за равносметката от изборите, за политическите грешки и печелившите ходове, амбициите и експертността на новоизбраните депутати – Стефан Мирев депутат от ГЕРБ-СДС – Пазарджик и Велизар Шаламанов – депутат от  Демократична България – Пловдив – област.

Със социолога  Юлий Павлов - за сглобяването на новия Парламент, неясните очертания на партийните и коалиционните територии, сложните стъпки на политиците в  танца на /не/възможната власт.

Премиерът Бойко Борисов направи смела прогноза, че пандемията  ще бъде овладяна до края на май след поставянето на около 3 млн ваксини за постигане на колективен имунитет у българите. Неговата тема ще коментира д-р  Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар.

В програма „Точно днес“ ще питаме още какви реакции предизвикаха изборите за Народно събрание у хората в едно от най-големите и разпознаваеми села в Пловдивска област – Цалапица – анкета на Никола Николов.

Гост в рубриката „Добро утро, Ден“ в седмицата от 12 до 18 април е журналистът и писател Антон Баев. С него разговаря Антония Попова.


Още от категорията

"Точно днес" започва лято 2021

На 21 юни идва астрономическото лято и отмерваме най-дългия ден в годината.  Посвещаваме част от темите "Точно днес" на Свети Дух. Говорят х ората от село Дедево за празника им, в репортажа на Екатерина Костова  За празника на община Калояново говорим с и.д. кмета  Веселин Бонов , който бе избран на този пост до провеждане на избори. Картата на..

публикувано на 20.06.21 в 15:45

Гласовете ви чувам в Клуб "Неделя"

People of Maha е  българо-бразилски проект, който преди 3 години събира 3 момичета в софийска алтернативна рок група със своя авторска музика и огромна любов към сцената. Дефинират музикалния си стил като ретро-футуристичен рок с вдъхновения от поп, класически рок, блус, хард рок и други. Днес в предаването ще ви срещнем с младите дами от групата, за да..

публикувано на 20.06.21 в 12:15

Доц. Красимира Кръстанова в "Добро утро, ден!"

Доц. д-р Красимира Кръстанова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, културен антрополог и дългогодишен декан на Философско-историческия факултет,  гостува в рубриката „Добро утро, Ден“. Тя е уверена, че знанието винаги може да ни помогне да действаме по-разумно, ако познаваме както хората, така и отношенията между тях, тъй като  всяко..

обновено на 20.06.21 в 11:27

Неделно с „Шейкър“

Времето, винаги, налага своите промени. Този път, става дума за начина ни на живот. Ще си говорим за „живите места“ на България. Това е нов термин, засега. Свързан с живота, извън големия град. Коментираме темата с Гавраил Гавраилов, социолог, изследовател и автор на няколко книги за селски туризъм. Гостува ни и режисьорът Андрей Христозов, за..

обновено на 19.06.21 в 16:15

Време за изпити и рейтинги „Ден след ден“

Последният ден на работната седмица приключва с важната за седмокласниците „малка матура“ по математика, която заедно с оценката по български език и литература са вход за желаната гимназия. С фото финиш приключва и първата от четирите седмици предизборна кампания на партиите за предсрочния вот на 11-ти юли. А дни преди лятото официално да се..

публикувано на 18.06.21 в 14:34