Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентаризъм без правова държава не съществува

 „Първото и най-важно нещо за хората, които ще пристъпят сградата на НС, освен че са хора с биографии с имената си и възможностите си, те са представителите на народа и във всичките си действия, както и ще се закълнат, трябва да се ръководят от Конституцията и от законите и от интересите на народа. Това е най-важното“, заяви Екатерина Михайлова – конституционалист, знаков депутат вдяснон от времето на Прехода и  депутат в шест Народни събрания.

По думите на Михайлова, сега дебатът е изместен към темата дали ще се състави или – не Правителство. "От една страна,положението на настоящия Парламент е уникално, но от друга – не е уникално, защото досега сме имали и Парламент с 8 парламентарни групи. При възлагането на първия и на втория мандат не бе сформирано Правителство, но то стана факт едва на третия път – т.н. Тройна коалиция ".

Ако парламентаристите помнят, че са избрани от хората, които са гласували за тях, ще им бъде лесно да работят, да изберат с кого да правят коалиции. Те ще бъдат наблюдавани от хората и и ако с действията си те не отговарят на  очакванията им, ще следва разочарование, подчерта Михайлова.

Парламентаризмът изисква различно политическо представителство. Правителство, подкрепено от всички парламентарни групи е отказ от принципите на парламентаризма.

„Депутатите трябва да гледат в една посока, но в парламентаризма има ясни мнозинства и ясна опозиция. Нека да гледат в една посока, но и да пазят своите различия, за да не направим Парламент, който ще ни върне назад във времето“.

Управленската програма трябва да бъде на база на  заявеното от политическите сили и ясно да се знае кои са управляващите и кои – опозицията. Самата Конституция ни е дала делителите, нещата не са сложни.

„Заявеното сега - "аз ще подкрепя", без да  е ясно какво ще подкрепиш, не звучи убедително. Подкрепа се дава за определени политики. Другото не е в правилата на парламентаризма.“

В страна с парламентарно управление, каквато е България, Парламентът, като основен представителен орган, освен закони и контролна функция, има възможност да влияе и при вземането на важни решения – приемането на страната ни в ЕС, декларации във връзка с отношенията ни с Русия  и т.н. Решенията обаче трябва да бъдат в синхрон и  с останалите институции в държавата.

„Външнополитическата ориентация, ЕС, НАТО, това са решения взети преди този Парламент от няколко поредни преди това с ясна воля и труден път. Така е и с отношенията ни със съседи. Като приоритети на държавата е добре да имаме по-голямо съгласие и да няма промяна в курса на страната ни“.

Михайлова бе категорична,че парламентаризъм без правова държава не може да съществува.

Интервюто чуйте от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38