Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахване на дървета при ремонт на тротоар разтревожи пловдивчани

Заменят дървета с ремонта на квартална улица в Пловдив

Репортерска проверка по слушателски сигнал

7
Източният вход на ул. "Братя Свещарови"
Снимка: Радио Пловдив

Вася Трачева, слушател на Радио Пловдив, ни потърси след като на улицата, на която живее, е започнал ремонт, предвиждащ смяна на пътната настилка и подновяване на тротоарите. Сигналът ѝ е свързан с това, че на малката квартална уличка "Братя Свещарови" в Пловдив са премахнати няколко дървета, като на тяхно място са положени плочки за тротоар и не е оставено пространство за нови

"На нашата улица "Братя Свещарови" в квартал "Източен" започна ремонт, като почти веднага ми направи впечатление, че няколко дървета бяха отразяни, а място за нови не беше оставено от хората, които извършват ремонтните дейности. Дойдоха от районната власт да проверят как върви ремонта, аз ги видях, че са там и отидох да попитам дали все пак предвиждат засаждане на нови дървета, защото старите красиви 60-годишни липи пазеха сянка и правеха улицата доста по-приветлива. Не получих конкретен отговор и за това реших да сигнализирам, тъй като видях, че старите дънери са премахнати, а на тяхно място се полага бетон" сподели за Радио Пловдив Вася Трачева. 

Когато пристигнах на улицата там не течаха особено засилени ремонтни дейности, виждаше се само как двама души бавно и методично забиваха правоъгълни бетонни павета едно до друго, върху прясно поставеният чакъл, които щяха да бъдат бъдещ тротоар. Част от улица вече е завършена, тъй като ремонтът е стартирал на 29 март. 

Улицата, която е дълга не повече от 500 метра е обградена от липи, чиито брой не е повече от 20. Ясно се видя къде са били отсечените дървета, но се видя, че и за две от тях има отредени места, за които, в нашия разговор, Вася Трачева каза, че е помолила хората, които ремонтират улица да и оставят пролука. 

Сред шума от дейностите, които се случваха на улицата успях да срещна няколко граждани, които живеят там и да ги попитам според тях как протича ремонта и дали ще могат да се насладят отново на хлад, осигурен от дървесната сянка. 

"Дойдоха от общината, разлепиха бележки, няколко съседи видяха, че започва ремонтът и помолиха хората да им махнат дърветата, защото са стари" каза мъж, който живее и работи на улица. Възрастна дама пък сподели своите притеснения, които бяха свързани с това, че на нея никой не ѝ е казал за ремонта, но все пак се надява да се посадят нови дървета, тъй като тя живее там "откакто се помни" и иска улицата и да е красива. 

Ремонтът на улица "Братя Свещарови" е иницииран от район "Източен", които и пряко отговарят за него. Иван Стоянов, който е кмет на района, заяви, че предварителни разговори с хората на улицата действително са били проведени и че във финалния си вид там се предвижда да има дървета. 

"Премахването на дърветата беше по молба на живеещите до тях, тъй като кореновата система на липовите дървета подбива оградите и самите сгради, в които живеят, а клоните им влизат в техните прозорци" обясни в интервю за Радио Пловдив кметът на район "Източен" Иван Стоянов. 


"Ремонтът на улица "Братя Свещарови" трябва да приключи до края на април, а още в следващата седмица (19-24.04) на мястото на отсечените две липи трябва да бъдат посадени иглолистни дървета. Тяхната коренова система е по-плитка, те са вечнозелени и помагат за фотосинтезата дори през зимата, а короната на тези дървета е конусовидна, тоест няма да влизат в прозорците на хората" каза Иван Стоянов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28