Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът взе мярка задържане под стража за мъжа и жената, обвинени в пране на пари

В Пловдив разкриха международна група за фишинг с БГ участие

Спасени от източване и "изпиране" са 40 000 000 евро, насочени към Китай

| обновено на 19.04.21 в 17:09

Международна група  за онлайн измами с българско участие  разкриха след дълго проследяване пловдивската прокуратура и ГД БОП.  Пресечени са опити за пренасочване и укриване в непроследяеми сметки по света на десетки милиони долари и евро. 

Българските спецслужби са ударили групата  след информация, че се готви трансфер на близо 40 милиона евро, които бързо да бъдат изтеглени и пренасочени за изпиране чрез подставените лица. 

Сигнал за това са били данни за първи транзакции за 1 750 000 долара и 1 400 000 евро, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.  

Престъпната технология е базирана върху класическия тип „фишинг“ измами, чрез които с  последващи хакерски методи за достъп до финансовите активи  са източвани големи суми  от различни чуждестранни фирми и компании. Схемата е действала от близо две години, през които са пренасочени 1 200 000 долара и 200 000  хиляди евро.  

Българският „принос“ в организацията се осъществявал от двама души – мъж и жена, с предишни присъди за измами, които набирали т.нар. „мулета“, от социално слабите и нискообразовани среди. Срещу минимално заплащане от около хиляда лева последните  разкривали на свое име поне по две фиктивни фирми и банкови сметки, в които  постъпвали откраднатите пари. След това, „мулетата“  предоставяли  електронен подпис пълен достъп до активите на организаторите, които е трябвало да пренасочват парите с множество международни  банкови транзакции. 

Крайната цел са били финансови институции в Китай. 

След информацията за готвения мащабен трансфер от 40 милиона евро сметките са бързо блокирани, но киберпрестъпниците все пак са успели  да прехвърлят 400 хиляди евро. Останалите милион и 200 хляди са спрени, разказа окръжният прокурор на Пловдив. 

Арестувани са двамата организатори – 62г.  Бойка Янкушева  и 42 г. мъж с български паспорт, но от ливански произход. Тарторът на групата  обаче не е заловен и се издирва в чужбина. В късния следобед пловдивският Окръжен съд взе най-тежката мярка и за двамата - задържане под стража - по обвинението за пране на пари. Определението не е окончателно и може да се протестира или обжалва.

Още двама организатори са издирвани с Червена бюлетина на Интерпол. Единият е датски гражданин от арабски произход, а другият е ливанец. Установените досега посредници с фиктивни банкови сметки у нас са 15 души.  Разследването продължава.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08