Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

| обновено на 19.04.21 в 19:46

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„По отношение на ваксината на AstraZeneca при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизцаионна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”, каза Ангелов. От думите му стана ясно, че на днешното заседание на Националния ваксинационен щаб са били взети пет решения.

„Всички лица, получили първа доза от ваксината на „АстраЗенека“, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина. Трето – лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината и не желаят да получат втора доза от същата, могат да получат доза от ваксината на „Пфайзер“ не по-рано от 84 дни след първата доза на „АстраЗенека“. Тогава имунизацията се счита за завършена“, посочи министърът.

Стана ясно още, че при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

„Преболедувалите от COVID-19 могат да се ваксинират не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата“, добави още той.

На въпрос на БГНЕС проф. Ангелов каза, че човек, който не е поставил две дози от ваксина, не се счита за ваксиниран и няма да получи сертификат за това.

„Категорично не. Сертификат не могат да получат, тъй като ваксинационният цикъл се счита за завършен когато са получили две дози от ваксината“, обясни министърът.

Той уточни, че хората с поставена първа доза няма нужда да се записват в електронната система, а на датата, написана на картончето им, в пунктовете ще имат възможността да поставят една от двата вида ваксини в зависимост от избора на хората.

„Имаме готовност да отворим и „зелени коридори“ още в началото на май, тъй като за всеки ден през месец май ще могат да се правят по 50 000 дози на ден, тъй като пристигнат около 1,5 млн. ваксини, а през месец юни може да се правят по 55 000 на ден“, обяви той.

От думите му стана ясно също така, че все още ЕМА не е излязла със становище по отношение на втората доза на „АстраЗенека“.

На въпрос на БГНЕС каква е ефективността при смесването на двата вида ваксини, проф. д-р Мариана Мурджева, главен координатор на експертния съвет по имунология обясни, че поставянето на различния препарат играе ролята на бустер ефект, която ще подпомогне имунната система да изработи един много по-напрегнат имунен отговор.

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаването на един и същи имунен отговор, а именно образуването на антитела и на имунокомпетентни клетки срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина. Това ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа, да се смесват тези ваксини“, заяви тя и уточни, че предлагат тя да не се поставя по-рано от 84-я ден, защото до 12 седмици е препоръката на „АстраЗенека“ да се направи втората доза.

На въпрос на БГНЕС дали хората, които нямат противопоказания, но не желаят да си сложат втора доза от ваксината на „АстраЗенека“, а искат да си поставят от препарата на „Пфайзер“, той каза, че хората ще имат право да избират, но препоръча да си поставят от същата, тъй като само тогава има сигурност, че техният имунизационен цикъл е завършен напълно и доказан с клинтични проучвания.

Попитани дали ще има разхлабване на мерки, доц. Ангел Кунчев каза, че продължават да следят обстановката и посочи, че може да се разхлабят мерките, но не е изключено то да се отложи.

„Продължава тенденцията на спад на заболеваемостта, но зависи от темпа на това понижаване и от броя на хората хоспитализирани и тези, лекуващи се в интензивни отделения“, коментира той.

5-те решения може да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Хванаха контрабандист на цигари за 77 000 лв.

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 47-годишен мъж за притежание на цигари без бандерол на стойност над 77 хил. лева. В землището на село Катуница и в село Ягодово мъжът държал общо 10 хиляди кутии на споменатата стойност.  Край Катуница служителите на реда спрели за проверка лек автомобил Фолксваген, управляван от него...

обновено на 16.06.21 в 11:28

Нови ВиК аварии тормозят пловдивчани и днес

Няколко крупни водопроводни аварии обричат на безводие до следобед живеещите в няколко дестинации в пловдивските квартали.   Спукана  централна тръба на ул. „Братя Бъкстон“ №20 спира водата в района поне до 17.00 ч.   По същата причина дотогава  на режим остават и живеещите в отрязъка между  бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Нешо Бончев“.  Спукан..

публикувано на 16.06.21 в 10:45

Над 111 хиляди ученици от 7 и 10 клас на национално външно оценяване по БЕЛ

Днес се провежда Национално външно оценяване по БЕЛ в 7 и в 10 клас. Над 111 хиляди ученици от 7 и 10 клас се явяват на  решителните изпити.  За първи път в системата на българското образование ще се проведат изпити и в 10 клас, по български език ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта. Ангажирани са всички гимназии, както и средните..

обновено на 16.06.21 в 10:32

Протест пред областната управа заради отровната вода в Брестовица

На среща в областната управа в Пловдив представители на редица институции и недоволни граждани ще търсят решение на проблема със замърсената вода в село Брестовица. От почти година тя е негодна за пиене заради много високото съдържание на манган. Като домакин и инициатор областният управител Ангел Стоев е поканил в срещата да се включат..

обновено на 16.06.21 в 10:32

Показват новото електронно оборудване в градските автобуси

Тестовото оборудване за автобусите на градския транспорт в Пловдив ще бъде представено от кмета Здравко Димитров на паркинга на спортна зала „Колодрума“. През последните три месеца  новото оборудване бе пуснато за експериментална употреба в  три автобуса. Представянето е част от технологичното проучване на общината и модернизирането на..

публикувано на 16.06.21 в 06:32