Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив част от кампанията „Европейска миля“

| обновено на 03.05.21 в 14:05

България, стана част от новата инициатива на стария континет, „Европейска миля“. Пловдив е първият български град, който се включи в тази кампания, промотираща нуждата от ежедневна физическа активност. Освен Пловдив, към инициативата се присъединяват и София, Русе, Троян, Силистра, Езерец, Асеновград.

Тази година, като част от кампанията „Now We Move“ на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), за пръв път в цяла Европа пилотира инициативата „Европейска миля“, която цели повишаване на физическата активност, движението и спорта. “Европейска миля” се обвързва и с различни социално значими каузи, като срещу изминато разстояние от 1 миля (1.6 км), водещите организации влагат средствата в полезни за обществото каузи, спрямо нуждите в различните държави. Каузата, която избра да подкрепи България е инициативата „Спри рака“, която подкрепя Детската клиника по онкохематология към УМБАЛ „Св Георги”, в Пловдив.

На 28-ми април, в града под тепетата, се проведе и първото събитие част от тази кампания, „Ден без асансьори“. Много са събитията, в които може да се включат пловдивчани и гостите на града, до края на май и в самото начало на юни. Всеки уикенд на месец май, например, като част от програмата на фестивала "After Covid City", на Младежки хълм, ще се провеждат открити тренировки. Всяка от тренировките ще бъде част от "Европейска миля". 

"Free Plovdiv Tour" се включват като партньор на инициативата и ще направят няколко тур обиколки в града, изминавайки разстоянието от 1 миля и по този начин ще присъединят всички, които посещават техните обиколки, към каузата. 

Повече за това, разказва Румяна Киризиева от екипа „БГ Бъди активен“, координатор на кампанията за България. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борислав Крачанов

ВК "Марица" се раздели с Борислав Краччанов

Марица (Пловдив) се разделя със старши-треньора си Борислав Крачанов след края на сезона. Клубът благодари на Крачанов за всичките три години, на които беше отдаден на Марица и даде всичко от себе си за шампионките. В този период отборът спечели три шампионски титли, три пъти триумфира с Купата на България и спечели първа победа в Шампионска лига от..

публикувано на 23.04.24 в 19:47

Кузманов загуби при доиграването в Острава

Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов отпадна от турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Острава (Чехия) от категория 75. Пловдивчанинът, който е 265-и в ранглистата, загуби в първия кръг от белгиеца Готие Онклен с 5:7, 6:7(4) в двубой, продължил малко повече от два часа. Мачът между двамата започна в понеделник, но бе..

публикувано на 23.04.24 в 18:02

Локомотив и Ботев без парични наказания след 30-ия кръг

БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ Дисциплинарна комисия Решения  -  23. 04 .2024 г. 30-ти кръг ППЛ С предупреждения – 37 състезатели Със спиране от състезателни   права ССП лв. Серигне Чеик Мбаке Мадина Файе ФК „Етър“ Велико Търново 1 200 Вячеслав Велев ФК „Крумовград“ Крумовград 1 300..

публикувано на 23.04.24 в 18:01
Емилия Цонева

Зелената кауза на K3 ULTRA

На 22-април в Международния ден на Земята и в предаването "Антена Спорт" гостува г-жа Емилия Цонева, създател и организатор на един от най-обичаните ултрамаратони у нас- K3 ULTRA. Събитието се отличава с това, че трасетата му се движат по граничната бразда между България и Гърция, както и със своята Зелена кауза. Какво представлява тя и защо е..

публикувано на 23.04.24 в 13:31

Валерия Войкова – VALL за розовата страна на живота

  П реди време тя изумява журито на "България търси талант" със своя глас и заслужено печели златен билет за финала. През 2023 година VALL плени и сърцата на публиката от сцената на " Гласът на България ". "Мой свят" е любимата ми българска песен”, категорична е Валерия за парчето, което изпълни от сцената на музикалното шоу. Днес певицата е..

публикувано на 22.04.24 в 14:52