Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравко Димитров: Нов градски заем ще има, няма да вдигаме данъците

| обновено на 05.05.21 в 10:22

В действащия усройствен план на Пловдив има разработена перспектива за ефективна транспортно – комуникационна система, която да надгради сега съществуващите реалности и ако се реализира, градът ще забрави за всички задръствания и трудностите по трафика. За това обаче ще са нужни един милиард лева до 2040 година.  

Тези планове фигурират в обръщението на кмета на Пловдив Здравко Димитров към плодивчани, в търсене на обществена подкрепа за тегленето на нов заем от над 113 милиона лева  за 11  крупни инфраструктурни проекта. Идеята е тази пари да се взмета от  „Фонда за устойчиви градове“.

За тези  приоритетни проекти за града ще се проведе широко обществено  проучване.  

"Те са наложителни – видяхме едно затваряне на Околовръстното шосе за необходим ремонт до какво доведе", кааз кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Пловдив е привлекателен град за нови жители и студенти.  Тегленето на заеми е стандартна процедура за всяко бизнес начинание. Няма драма в това да се вземат кредити и да се връщат  с разумна лихва, в рамките на 20-25 години.  След около три години, когато се наложи това, Пловдив ще е изплатил предишните си заеми -  увери кметът. Той отново изтъкна нетърпящите отлагани начинания – пробивът под  Водната палата, външната тангента за облекчаване на вътрешния трафик и други. 

Избраното финансиране е удобно и ефикасно за предвидените дейности.  Заемодателят също прави своите проучвания.

Голямото обществено обсъждане с гражданите  е насрочено за 12  май.  Това са пари, които ще връщаме всчики заедно, изтъкна Здравко Димитров. 

Няма възможност за повече данъчни отстъпки пред бизнеса,  надяваме се и на държавна помощ, призна той. 

На този етап все пак не се очертава повишаване на общинските данъци, но, дано пандемията не продължи дълго, добави кметът на Пловдив.


Още от категорията

Обявяват частично бедствено положение в Старосел

Локализирани са пожарите в хисарските села Старосел и Кръстевич . Няма опасност за населението, евакуираните снощи хора от Старосел не са пожелали да бъдат настанени в социални домове, а са при свои роднини. Дежурни екипи на пожарната охраняват периметъра, за да не се появи ново огнище на пожара. Щетите са големи - изгорели са къщи,..

обновено на 05.08.21 в 08:51

429 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 56

429 са новите случаи на Covid-19 , сочат данните на Националната информационна система за борба с коронавируса.  Направени са общо близо 21 хил. теста., като 2 процента от тях са положителни. В София-град са най-много новите случаи - 105, в Пловдив - 56 , в Бургас - 35. В Пазарджик новите болни са 11, а в Смолян няма нито един новозаразен.  2..

публикувано на 05.08.21 в 08:51

Спасиха Старосел, 6 къщи изгоряха, но огънят бе прогонен

Продължава гасенето на пожара над хисарското село Старосел, където огнената стихия унищожи шест къщи, а хората там бяха евакуирани.   Вече няма опасност пламъците да настъпят повече.  Селото е спасено, категорични са пожарникарите.  В момента те, подкрепени от  доброволци и военнослужещи се борят с пламъците в гората край селището...

обновено на 04.08.21 в 21:56

Шефът на пловдивската полиция става главен секретар на МВР

Правителството реши да предложи старши комисар Петър Тодоров за нов главен секретар на МВР. Решението е било взето на закрито заседание на Министерски съвет. Тодоров наследи излезлия в бащинство Йордан Рогачев на поста директор на ОД на МВР в Пловдив. Петър Тодоров вече е титуляр на поста директор на ОД на МВР-Пловдив Очаква се да бъде издаден указ..

обновено на 04.08.21 в 21:41

Голям пожар избухна край Старосел, изгоряха 6 къщи

Шест къщи са изгорели при големия пожар, който  избухна този следобед край хисарското село Старосел. Огънят е тръгнал  от сухи треви треви около цялото село,  пламнала е и близката борова гора, съобщи главен инспектор Димитър Бришимов от Пожарната в Пловдив. Екипаж от 24-а авиационна база Крумово с вертолет..

обновено на 04.08.21 в 20:18