Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

| обновено на 05.05.21 в 20:15

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара. 

Ваксинационни пунктове са открити и в Карлово, Първомай и Стамболийски.

Освен в лечебни заведения, част от ваксините са поставени и от личните лекари, което според Д-р Сийка Димчева е практика, която ще доведе до засилването на ваксинационната кампания. Главният секретар на пловдивската здравна инспекция посъветва хората да се ваксинират, тъй като в момента обстановката е спокойна, налични са достатъчно ваксини и няма струпвания на хора. 

"4668 са измунизираните за дните от началото на зелените коридори до сега, като по-голямата част от тях предпочитат РНК ваксините. Има малко колебание от страна на тези, чиято първа доза е Astra/Zeneca, но и това положение си мисля, че ще овладеем" 

"В момента издаването на ваксинационните сертификати отнема 1-2 минути, като те могат да бъдат получени в центъра, където е направена имунизацията, през електронния портал, ако пациентът притежава електронен подпис или при личния лекар" 


Сийка Димчева, каза също, че не е нужно първата и втората доза да са поставени в едно и също лечебно заведение. 

В Пловдив ще има достатъчно ваксини и за продължаване дейността на зелените коридори, както и за разпределяне на количества към личните лекари, което да доведе до наистина ефективна ваксинационна кампания, заяви Д-р Димчева. 

"Аз съм много доволна от темпа на ваксинационната кампания, като съвсем скоро ще можем да пращаме и главно дози към личните лекари, които, ако поставят по 10 ваксини на ден, това са 450 практики, сами можете да си представите колко ще се засили кампанията"

В сградата на РЗИ по времето на празничните зелени коридори се поставят само втори дози на ваксините, като изключенията са само за предварително записани в системата пациенти. 

В денонощния кабинет при ДКЦ "Пълмед" към обяд имаше малка опашка от търпеливо чакащи хора, които единствено се питаха дали е нужна декларация за информирано съгласие и при втората доза. Оказа се, че отговорът на този въпрос е "да". 

Възрастна жена, която с нетърпение е чакала доставката на РНК ваксини сподели, че ваксината е единственият начин за справяне със световната зараза. 

"И варицелата и различните видове шарки сме ги победили по този начин - с ваксини още при раждането ни дори". 

В УМБАЛ "Каспела" обстановката беше изключително спокойна. Там е един от пунктовете, които до сега са работили само с предварително записване и зеленият коридор пораждаше малко недоразумения. Въпреки това малобройните чакащи пациенти бяха по-скоро търпеливи и разбрани. 

"Току-що получих втората си доза след кратко чакане. Казаха ми, че ваксинационният сертификат могат да ми го издадат и тук, но може и при личния лекар. Само знам, че отнема малко технологично време и не става веднага"

В дните до 9ти май зелени коридори ще има без почивен ден в "Пълмед" и в Медицински център "Медикус", на Понеделник пазара. Останалите точки, които, обаче, не работят във всички оставащи дни, можете да проверите на сайта на РЗИ.

Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58