Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуват вековните чинари на Белащица и Стария град

Чинари край село Белащица
Снимка: Фондация Екообщност

Пленер в чинарената гора край Белащица ще събере художници от 4 до 11 годишна възраст в събота, 8 май, с младата художничка Мина Денева и нейни колеги.

 „Мислим да направим пленера едно преживяване за децата. Очакванията ни са да се потопят в самата среда и фантазията им да работи. Това няма да е открит урок по рисуване, а както едно време художнците са съзерцавали и са се сливали с природата, може и нещо да излезе от фантазията на самите деца“ – разказва Мина Денева.

Тя е убедена, че точно защото всичко може да оживее в гората, с децата може да сътворят „една вълшебна гора“.

Чинарите край село Белащица са защитени, а гората е нещо като открит музей, допълва художничката, която е и учител по рисуване на свободна практика.  Тя свързва историята на селото, която разказва, че сред първите му заселници преди 1000 ходини са били ослепените войници на Самуил от битката при Беласица.

„Има дългогодишна история селото и като че се преплита с дърветата, които са там“ – казва Мина Денева.

Рисуването край чинарената гора е вторият от общо трите пленера, които са финансирани от Министерството на културата по проекта „Творчески инициативи“.

Първото събитие се е провело край манастира „Св. Георги“ над Белащица, а в неделя, 9-ти май, ще се пренесе в Стария Пловдив. Там от 16, 30 часа в Читалище „Иван Вазов – 1904“ ще се открие и изложбата с картините от трите творчески събития, събрали детските вдъхновения от природата, историята и древния Пловдив. 

Интервю с  Мина Денева може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02