Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС


 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец.

Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат - Иван Петков от ПГ на „БСП за България“. Той коментира, че е очаквал това Народно събрание да има кратък живот и е дал такава прогноза още първите дни след направени анализи и след като е станало ясно, че втората по големина парламентарна партия няма да предложи правителство. Според него, като се изключат промените в Изборния кодекс, работата на НС като цяло е непродуктивна.

За съжаление нашият законопроект за Кодекса за социалното осигуряване не мина и по този начин, този парламента не успя да реши важни неща. Надявам се, с новия Изборен кодекс, нещата да отидат в правилна посока. А в следващия Парламент да се направи кабинет, защото е важно за държавата като цяло“, допълни Петков.

По думите му това НС приключва без да е имало и парламентарен контрол. За днес той е поставил два въпроса, свързани с Пловдив – за транспортния проект и за отпуснатите 25 милиона лева за ремонта на 14-те километра на Околовръстното шосе, но няма да получи отговор.

Петков се надява следващите избори да се проведат честно, да няма невалидни бюлетини и хората да гласуват спокойно и да не се притесняват дали ще им бъдат отразени преференциите.

Категоричен е, че този парламент няма смисъл да продължава, защото в залата няма диалог. „Ние се опитахме, но не се получи. Надявам се при следващите резултати да има диалог и да се знае, че ако държавата влезе в политическа криза и няма стабилен кабинет, това ще доведе до колапс икономиката“, допълни народният представител.

На въпрос дали ще бъде отново в листите за народни представители отговори, че това ще стане ясно след около две седмици и ще е решение на партията.


Според Ивайло Старибратов от "Демократична България“ , който също е сред новите пловдивски депутати, реално 45-то НС е работило десет дни и не е свършило много. Като пример той посочи, че не са създадени всички комисии и конкретно тази, която лично го интересува - за образованието, младежта и спорта.

 „Не мога да кажа, че това съм си представял. Видях обаче в групата много интелигентни хора, които искат да работят", допълни Старибратов.

Той припомни, че неговата парламентарна група е внесла над 20 законопроекта, които са били обещани още в предизборната програма. Включително и за изборния кодекс.

„Имаме още, но те трябва да бъдат обсъдени, да минат комисии. Да се направи оценка. Всичко, което се  прави в момента, не е истинско, а определено носи пиар за една или друга партия“, коментира народният представител.

Според него промените в Изборния кодекс са основно две.

За съжаление не са промениха основните принципи, по които да се избират хората. Запазиха се старите. Имаше много добри предложения, много адекватни. Реално в този кодекс се приеха само промените за машинното гласуване и за отварянето към избирателите, които са в чужбина", каза Старибратов.

По думите му, относно справедливостта, има много други неща, чисто математически, които трябва да се случат, за да е реален избора на тези, които представляват народа.

„Трябва да има активна регистрация, която да идентифицира избирателите. В момента такава няма. Другото е, че районите са много динамични. В Пловдив живеят много повече хора, от колкото са истинските списъци, а има други райони, които се обезлюдяват, но там има 6-7 квоти за народните представители. Пловдив, който вече е половин милион, има 11 квоти. Тази активна регистрация ще доведе до реални избори, което е много важно", категоричен е математикът и допълва, че това ще промени доста картината.

Влизайки в НС очакванията ми бяха доста по-големи, но съм оптимист, защото виждам, че влизат все повече нови мислещи хора, които имат желание за промени. Въпросът е, че старото трудно ще се изкорени", заключи Старибратов

Все още обмисля дали отново ще се кандидатира, решението му ще дойде след разговори и срещи с избирателите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44