Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан Виденов се връща в политиката

БСП няма бъдеще, категоричен е бившият ѝ председател

Жан Виденов
Снимка: БГНЕС


Бившият премиер Жан Виденов обяви, че се връща в политиката, съобщи Медиапул. Новата партия на Виденов - "Лява алтернатива" ще участва на изборите с коалицията "За чиста и свята Република“. В тази коалиция участва и Съюзът на комунистите в България.

"Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на политическа партия "Лявата алтернатива". Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП "Лявата алтернатива" ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България", споделя Виденов за Plovdiv-press.

Виденов беше лидер на БСП от 1991 до 1996 година и премиер от 1995- 1997 година, но подаде оставка от всички постове заради масовите протести, провокирани от тежката икономическа криза, хиперинфлацията и беззаконието.

Той се оттегли от политиката и се занимаваше с преподавателската си кариера в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. 

Той заявява, че е решен да се върне в политиката, воден от убеждението, че "БСП няма бъдеще" и иска да предостави алтернатива на левия избирател заедно с комунистическата партия.

"БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма".

Според Виденов "перестройката" е виновна за политическата криза в България.

"В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента", казва той.

"Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България", казва Виденов в интервюто.

62-годишния Виденов е завършил "Международни икономически отношения“ в Москва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петима кандидат-студенти ще се борят за място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, които ще кандидатстват в четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23