Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на Международния фестивал на поезията "Орфей"

Четвъртият Международен фестивал на поезията „Орфей Пловдив 2021започва тази вечер под тепетата. 

В него ще участват 13 поети от 10 страни. Между тях са трима българи – Георги Господинов и журналистите от Радио Пловдив Екатерина Костова и Стоян Терзиев. Домакин на фестивала е Малката раннохристиянска базилика, която отваря входа си свободно за любителите на поезията в два последователни дни. 

Фестивалът ще се открие точно в 18 часа с поетично четене. Веднага след него израелската поетеса Хава Пинхас-Коен ще представи премиерно стихосбирката си „Орфееви песни и други стихотворения“. 

В петък фестивалът ще продължи с писателски форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ и среща със студенти, ученици и писатели на носителя на тазгодишната награда за роман на Фонд 13 века България Георги Господинов. След заключителното четене ще се състои и церемонията по награждаването. 

По традиция, фестивалът присъжда Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос към поезията, както и отличия за цялостно представяне, за стихотворение от четенията и за най-добро есе, посветено на Орфей. 

Заради коронавируса повечето от участниците и тази година ще се включат в четенията дистанционно. Фестивалът се организира от Фондация ЛИК и е част от културния календар на община Пловдив.

В звуковия файл може да чуете интервю с организатора на фестивала – писателя Антон Баев и колегите ни журналисти от Радио Пловдив – Екатерина Костова и Стоян Терзиев.

Още от категорията

Четири премиерни заглавия на "Пловдив чете"

С премиерата на четири нови издания продължава литературният фестивал „Пловдив чете“. Довечера в Културния център „Тракарт“ ще се състои премиера на стихосбирката на Иван Странджев „Улици на тъгата“ . За автора и неговите стихове ще говори критикът и издател Иван Гранитски. В клуб „Петното“ авторката Миа Сердарева ще представи..

обновено на 16.06.21 в 10:31

Великите европейци - Витаутас Ландсбергис

Понякога стават чудеса – един умен и морален човек влиза в политиката и тя започва да изглежда не чак толкова мръсна работа. Така е с Витаутас Ландсбергис, човекът, който през 1988 създаде литовското движение за независимост „Саюдис“, през 1990 обяви новата независимост на Литва, а после я защити от „либералния“ Горбачов. Но танковете бяха..

публикувано на 16.06.21 в 10:28

За първите срещи с технологиите през миналия век

В Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата на Национален политехнически музей „Техниката у дома през първата половина на XX век“, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.  Изложбата представя различни домашни уреди, ползвани през първата половина на миналия век – времето на навлизане на..

публикувано на 16.06.21 в 07:33

Стартират проявите за Вазовите празници в Сопот

По-малко от месец преди Вазовите празници през юли, в Сопот започват серия културни прояви. От днес до 20 юни читалището и къщата музей „Иван Вазов“ са домакини на поредица концерти, културни срещи и исторически изследвания. Тази вечер на сцената на НЧ „Иван Вазов 1871“ е предвиден концерт на самодейни състави и школи при сопотското и..

публикувано на 16.06.21 в 07:25

Реновират хранилищата на Историческия музей в Пловдив

Историческият музей в Пловдив ще оборудва хранилищата си с всичко необходимо за оптималното съхранение и опазване на ценните свидетелства на времето, които притежава. Това става възможно с държавно финансиране от 8880 лева, одобрено по проект към Министерството на културата.  Музеят спечели пълната сума, която поиска, за да спре естественото..

публикувано на 15.06.21 в 12:06