Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов.

По думите му обаче, поредица служебни правителства са се ангажирали и с много по-стратегически дейности – правителството от 2014 г. е изготвило актуализирана стратегия за съдебна реформа, поемайки и ангажименти в рамките на НАТО. Правителството от 1997 г. се е ангажирало с подготовката и влизането на валутния борд в страната. „Самият факт, че се управлява в условията на криза, означава, че Правителството трябва да поема и по-сериозни ангажименти от това да подготвя изборите и да организира администрацията“.

Като очакване към новия служебен министър Янаки Стоилов, Славов подчерта, че той  трябва да има ясна позиция за продължаване на съдебната реформа, както и ясна позиция за съдбата на специализираните  Съд и Прокуратура, за които бе внесен законопроект за закриването им, без да е бил гласуван.

 „България се намира в безпрецедентна ситуация в момента да подлежи на три различни мониторинга в сферата на правосъдието и ние трябва да излезем от тази ситуация“.

По думите му, българските граждани очакват справедливост с конкретни измерения. Хората, за които се знае, че са извършители на подсъдими деяния, трябва да получат справедливи присъди.

Министерството на Правосъдието трябва да подготви тези изменения в законите, които са необходими, за да се възстанови доверието в съдебната система и да се дадат гаранции за спазването на презумпцията за невиновност и правото на защита.

„Не е проблем служебното правителство да изготви законодателен проект, който да бъде внесен в новоизбраното НС или най-малкото оставен на следващото редовно правителство за доразвиване“.

По думите на доц. Славов, най-големият проблем на бившето управление на ГЕРБ е липсата на визия за бъдещето.

 „България има нужда от визия за бъдещето за следващите 10-15 години.  Намираме се в много динамично променящ се регион и свят, в който трябва да осъществяваме нашите съюзи и стратегии, с оглед на бъдещото ни развитие и инвестиции в човешки капитал в страната“.

Чуйте повече от звуковия файл:


Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55