Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим


Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.  

Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с присъствието в Белия дом на Доналд Тръмп, подкрепян от евангелистите, които са тясно свързани с юдаизма и Израел. 

"Тръмп направи всички възможно да маргинализира палестниците, включително ги бламира да станат членове на ООН. След смяната на властта в САЩ Джо Байдън няма подобни амбиции. Има демократи и конгресмени, които са на страната на палестинците. Пребалансирането на Белия дом, както и други фактори – денят на Йерусалим, опитите да бъдат заселени израелци в палестински квартал на града възпламениха конфликта", обясни професорът.

Като основни вътрешни причини за военния сблъсък той посочи политическата криза в Израел и отложените парламентарни и президентски избори в Палестина.  

Според него този конфликт е много по- различен от предишните, защото се води на територията на държавата Израел, а тя самата не може да се справи с него. За първи път във военните действия се включват и палестинците, които живеят в еврейската държава. В предишните години те бяха само наблюдатели на случващото.

Позицията на проф. Чуков е, че конфликтът е религиозен, защото от една страна е юдейско – християнската система, а от друга – ислямската, като една от групировките е прокси на Техеран. 

Той не изключва ескалация на конфликта и изнасянето му в Европа. "Най- близкият плацдарм на подобен конфликт е Европа, страх ме е, че симптомите, които виждаме в държавата Израел биха могли да се проектират в Европа и за съжаление виждаме в Западна Европа цели гета, квартали, които са далече от държавността и генерират насилие и радикализъм. Може да последва немислимото. Това не бива да се изключва", предупреди експертът и отново подчерта, че Израел от две години няма стабилно  правителство, а при такава ситуация няма как да няма кръгове, които биха се възползвали. 

Според Владимир Чуков може да се очаква умиротворяване на конфликта, но временно. В дългосрочен план той е скептик за трайното му уреждане, защото в основата на сблъсъка  са две непримирими религиозни ценностни системи.


Още от категорията

Очаквам повече ваксинирани през есента

„Общопрактикуващите лекари в Пловдив са готови да посрещнат четвъртата вълна на Ковид-пандемията. Имаме  разработени протоколи, опит от предишните вълни, готовност да правим имунизации. За болните обаче все още няма лекарства и можем само да ги наблюдаваме, за да преценим кога се нуждае от кислородно лечение, за да го насочим  към болница и..

публикувано на 02.08.21 в 10:28

Еуфорията след изборите е рискована за властта

От „черната кутия“ за идеи на ИТН извън институционалната политика, според ДБ, до „възмездието като топприоритет“ за хората на Слави Трифонов, през отказа на ИБГНИ за „подкрепа на празен лист“  до убеждението на БСП, че без осъзнаване необходимостта от рамото на столетницата, Правителство не може да има. Ще успеят ли политиците  да сглобят..

публикувано на 02.08.21 в 09:06

Законът не е добър, ако не решава проблемите на хората

„Държавата трябва да поеме своята отговорност и да осигури на българските граждани минимално необходимото за качеството им на живот през 21 век. Очаквам дългосрочни мерки, защото оперативните програми, планът за възстановяване  и устойчивост, държавният бюджет и другите източници на финансиране са за това – да се подобрява качеството на..

публикувано на 02.08.21 в 08:52

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00