Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВМРО отдавна е било за президентска република

Нова Конституция, президентска република, намаляване на броя на депутатите, намаляване на правомощията на банките и на частните съдебни изпълнители, както и категоричност за еднонационална държава, свободна от джендър идеологии. Това са част от приоритетите, които ВМРО обяви днес. 

"Такива разговори с ГЕРБ има още по време на миналия парламент за нова Конституция. ВМРО винаги е стояло на позицията, че трябва да се засилят правомощията на президента", посочи в предаването "Ден след ден" Александър Сиди от пловдивската организация на ВМРО. 

"На последните избори хората поискаха промяна, получиха подмяна и това го видяхме всички в 45-тия парламент, който бе изключително ялов. Той показа връзките между различните политически сили, дори и т.нар. нови с ДПС", заяви адв. Сиди, който бе депутат в предишното Народно събрание.

Той допълни, че повечето българи мислят патриотично и защитават традиционните български ценности. "Ако искаме еднолично лидерство, както показаха изборите, нека да е мажоритарно, както гласуваме за президент", каза още Сиди.

Той уточни, че за това ще трябва да се мине през Велико Народно събрание и промяна в Конституцията. 

"Искането за президентска република не е ново, новото е заявеното искане за консолидиране на патриотичното пространство", заяви Александър Сиди. 

По думите му предишните проблеми при патриотите са идвали от лидерите на партиите, а не от членовете им. "Сега създаваме нова патриотична формация, за да влезем в НС. Подаваме ръка на всеки, който се чувства патриот", допълни той. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Александър Сиди е в прикачения файл. 

Още от категорията

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков , който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците , учителите и върху цялата система.  Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите..

публикувано на 28.07.21 в 09:30

Популизмът не трябва да пречи на разума, когато говорим за пенсии

Има политическа воля да се  работи за повишаване на доходите  и на работещите, и на пенсионерите в това НС. Но фиксацията на народните представители върху преизчисляването на пенсиите не е еднозначна и трябва да се прави внимателно, каза в предаването "Точно днес" депутатът от ДПС Хасан Адемов. Най- важното в пенсионното осигуряване е да има по-..

публикувано на 28.07.21 в 09:20

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54