Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смяната на модела минава през смяната на хора

Снимка: БГНЕС


“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС.

Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “Целта е да се махнат всички онези лимонки сред началниците на РДВР-тата и РПУ-тата, които открито или не работят за тандема ГЕРБ-ДПС” 

Методи Андреев продължи и с конкретното посочване на текущия директор на пловдивската дирекция на полицията - Йордан Рогачев “ето и вашият шеф на РДВР-Пловдив и за него има такива съмнения и на него скоро ще му съберат багажа”. 

Смяната на модела минава основно през смяна на хората, като няма в момента действащ парламент, който да променя законите - ще сменят хората” коментира Андреев възможните действия на служебното правителство.

“В никой случай не съм фен на президента, но не крия, че с интерес следя това, което прави неговото правителство, защото все пак вярвам, че хората на честта, каквито са военните, са искрени, когато заявяват позиция по повод мафиотското управление на страната” 

Според бившия депутат президентът “ще направи всичко по силите си за решаването на големият проблем с мафията”. 

Методи Андреев разясни с коментар предположението си за бъдещето на директора на ОДМВР-Пловдив “Знам, че Йордан Рогачев е бил в Пазарджик, по времето когато Делян Пеевски беше господар на държавата, той е един от хората, които трябва да си ходи. Пловдив е емблематично място, което не може да бъде пропуснато от мафиотската групировка. В нищо не го обвинявам, просто е редно да бъде сменен, за да се каже, че е започната промяна”. 

Как да отида в Прокуратурата на Цацаров и Гешев? Прокуратура им е прокуратурата на тандема Борисов-Пеевски-Доган. Това е абсурдно, най много да ми врътнат и на мене едно разследване” 

“Много хора, които са отивали да дават сигнали послед са се сдобивали с обвинения” беше категоричен Методи Андреев. 

Относо бъдещото развитие на политическата ситуация в страната бившият депутат каза, че “тази история, която започва сега, ще е историята, която ще сложи край на този модел на управление". 

“Това е служебно правителство най-ясно изразява идеята, че в борбата срещу мафията няма леви, няма десни. Искам да видя служебното правителство ще намери ли сили да разследва далаверите, които съпътстваха строителството на Турски поток. Там, ако се заровят сериозно, ще намерят изключително материал за бъдещия главен прокурор”. 

“Интересно ми е също докъде ще стигне правителството в разследването на аферата “Росенец”. Там има намесени и държавни институции. Тези неща би следвало да бъдат обект на разследвания” категоричен беше Андреев. 

В анализът си бившият депутат продължи “служебното правителство трябва да изкара документи, те да станат публични и да направи една ревизия и да се види дали има престъпление или не. След това трябва да го подхване Прокуратурата, която след тези избори ще е друга. 

Относно това каква трябва да бъде смяната на правосъдния модел Методи Андреев сподели, че подкрепя идеите на Инициатива "Правосъдие за всеки" 

Аз съм привърженик на идеята за премахването на фигурата на главния прокурор изобщо. Много хора не знаят изобщо, че до 1947-ма година не е имало главен прокурор. Нашата прокуратура е пост-съветска по структура”. 

“Трябва да направим това, което е в Румъния. Там има трима прокурори - един антикорупция, един тежки престъпления и третия беше на по-микро ниво. В Румъния отдавна приключиха с тази голяма корупция, с която ние се борим. Румъния ни издухва с 200, както казваше бившия премиер”. 

Обстановката около предстоящите избори Методи Андреев коментира така “Областните управители, които отговарят за изборите, ще бъдат сменени. Служебното правителство може да се справи с битката с купения вот, това е едно от малкото неща, които може да направи” завърши Андреев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00