Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще станат ясни училищата за провеждане на матурите

| обновено на 17.05.21 в 12:14

Учениците от 12  клас ще разберат в кое училище ще се проведе матурата им  днес и утре, това съобщи началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова.

От днес в онлайн системата за ДЗИ ще бъде активна функцията „Списък с разпределение на учениците и служебните лица по училища“. Всички зрелостници ще могат да вземат служебните си бележки, че са допуснати до изпитите. 

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е на 19-и май (сряда) от 8 часа. 4517 зрелостници ще се явят на задължителната матура по БЕЛ в Пловдив и областта, това сочат подадените заявления. 

Матура по предмет по избор пък е през ден – 21-и май (петък). На изпита с избор на предмет, най - предпочитан е английски език, където са подали документи 1250 ученици. Следва втори предпочитен избор по професионална квалификация в специализираните гимназии. Там ще се явят 951 зрелостници. Следват биология с 813 желаещи, и философия с 489 зрелостници.  374 ще се явяват на матура по география. Историята е предпочетена от 125 дванадесетокласници. От чуждите езици, след английския, най-предпочитан за втора матура е немският – 65 желаещи. Следват испански – 41, френски – 34, италиански – 25, руски – 20. Само 24 абитуриенти са поискали да се явят на матура по физика. Най-малко са желаещите за химия – едва 17.  Така общо 3 555 следва да се яват на матурата по втори задължителен предмет.

 Само 92 по желание избират да отидат и на трета матура, защото този изпит им дава право за класиране във висши учебни заведения. 

Заради противоепидемичните мерки, в класна стая ще бъдат разпределени от 8 до 13 зрелостници според големината на залата, така че да се спазва разстояние от 1,5 метра между учениците. За поставените контактни лица под карантина пък ще има отделни стаи. В тях ще бъдат разпределени до петима зрелостници. 

В залите за карантинирани биха могли да бъдат допускани и ученици, които имат температура в деня на изпита.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34