Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Празник на розата" стана официална марка на Карлово и Казанлък

2
Снимка: kazanlak.com

Уникалния Празник на розата патентоваха общините Карлово и Казанлък. Регистрационният номер на марката е № 133543, а срокът на съвместния патент е 5 август 2024 година.

„След възникнал спор относно правата върху марката „Празник на Розата“ и редица производства пред Патентното ведомство на Република България и Софийски градски съд, между двете общини има сключено споразумение на 10.12.2020 г. за съвместно притежание на правата на марка рег. № 133543 „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ – словна, заявена на дата 05.08.2014 г., регистрирана на името на Община Карлово и Община Казанлък на 19.04.2021 г.“, посочват от Асоциацията „Царици на розата“ в Карлово. 

Съвместният патент се наложи след опити на физически и юридически лица, които нямат нищо общо нито с розобера, нито с провеждането на празници и ритуали, свързани с него, да организират подобни събития, уточняват от Асоциацията.

От благотворителната неправителствена организация припомнят, че празникът се отбелязва за първи път през 1902 г. в чест на цъфналата маслодайна роза, чийто аромат и уникални свойства прославят страната ни по цял свят. Празникът се отбелязва всяка година в Розовата долина с центрове Карлово и Казанлък, а от 1969 г. има национално значение и е обвързан с редица други туристически събития – конкурс за Царица на розите, шествие, ритуал „розобер“ и др.

Традиционно празникът на розата се провежда в последната седмица на месец май, когато розоберът е в разгара си. Тази година е насрочен за 29 май. Досега бе отменен само през 2020-та година заради пандемията от коронавирус.

Предстои да се регистрира още една съвместна марка с входящ № 138551 „Празник на розата“, заявена на 01.10.2015 г. 


Галерия

Още от категорията

И село Червен въстана срещу водния режим

Жители на пловдивското село Червен излязоха на протест заради режим на водата, който продължава от години.   Всеки път от юни почти до края на декември местните хора са принудени да се запасяват с бутилки и легени, но и това не помага, казват те. По техни разкази, най-вече през почивните дни в селото няма изобщо вода. През седмицата тя се пуска..

публикувано на 24.07.21 в 16:30

В Братаница искат спешно камери и "легнали" полицаи

Жителите на пазарджишкото село Братаница настояват спешно да бъдат монтирани камери за контрол на скоростта на главната улица, откъдето минава движението за София и Велинград, и да се изградят две повдигнати пешеходни пътеки. Отсечката е рискова и всяка година взема жертви.  Преди седмица там беше убито 8-годишно дете . Ако процедурата по..

публикувано на 24.07.21 в 11:59

Мъж се е самоубил с нож на Бунарджика?

Мъж с многократно нанесени пробони рани е открит късно снощи в района на парк  "Бунарджика" в Пловдив.  Тъм, към 22 ч. е получен сигнал за потънал в кръв паднал мъж в безпомощно състояние.  Пристигналите веднага полиция и медицински екипи установили, че той е прободен многократно с нож.   Човекът все още е бил жив, но въпреки бързата намеса на лекарите..

обновено на 24.07.21 в 11:48

Жители на Кръстевич готвят протест заради режим на водата

В Пловдивското село Кръстевич недоволстват от режима на водата, като местните твърдят, че в някои къщи вода няма в рамките на няколко дни, а не само в указания режим. Жителите на селото ще организират протест на 31 юли с искане да имат адекватно водоснабдяване.  Над 180 души са се подписали под искане за промяна на водния режим в селото и..

обновено на 24.07.21 в 11:05

135 нови с коронавирус, 11 в Пловдив

135 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие - положителни са 0,73% от направените  тестове.  4 души са починали вследствие на Covid-19, а оздравелите са 232.  Новозаразените в Пловдивска област  са 11, и по двама в Пазарджишка и Смолянска.   Медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13..

обновено на 24.07.21 в 08:30