Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Музика на името" представят на 24 май талантите Аглея и Венета

Изложба, посветена на буквите и музиката в тях се открива днес в Пловдив. Идеята е подготвена специално за празника 24 май и за българските имена. Little ladies, това е творческият тандем на двете момичета - Аглея и Венета.

"Името е фина плът и материя. Всяка буква от него е вибрация, която влияе върху характера на човека и определя неговата духовна същност. Съществува определена връзка между звуковете, които в съчетание един с друг образуват мелодия. А мелодията, присъща на дадено име, хармонира с определен цвят и ни превръща в индивидуални и неповторими личности", смятат авторите на изложбата. 

По случай празника на буквите, двете талантливи момичета, Венета и Аглея, ще разкрият магията, закодирана в българските имена.

В цветна експозиция художничката Венета Павлова ще представи своята интерпретация на букви от азбуката в закачливи портрети на жени с български имена, а певицата Аглея Канева е подготвила музикален спектакъл „Музика на името“- компилация от тематични кавъри за всеки един портрет.

Българските имена отразяват богатото ни културно наследство и разказват за различните цивилизации, живели по нашите земи - траки, гърци, славяни, прабългари, римляни. Имената, които днес наричаме български, са наследство от две именни системи – прабългарската и славянската. 

Изложбата е на 24 май от 14:00 часа в галерия „ AK Glass of wine”, Пловдив. 

Галерия

Още от категорията

Последни аплодисменти за актьора Николай Станчев

С последни аплодисменти изпратиха актьора Николай Станчев неговите колеги , близки и познати във фоайето на Драматичния театър, където беше поклонението. Десетки отдадоха последна почит кам актьора, който ни напусна внезапно само на 60 години. " Докато е жив театърът, Николай ще бъде жив с него, защото всъщност това обичаше най-много. Прекрасен..

обновено на 04.08.21 в 15:11

Внезапно почина филологът доц. Атанас Бучков

Внезапно почина доц. д-р Атанас Бучков, на 72 години, съобщиха от ПУ "Паисий Хилендарски". " Добродетелен човек и приятел,  доцент Атанас Бучков е сред паметните филолози на Пловдивския университет.  Личността и делото му ще останат завинаги в сърцата ни!  Дълбок поклон пред светлата му памет!", пишат в скръбната вест колегите му от Катедра..

публикувано на 04.08.21 в 10:47

Великите европейци - Ото фон Бисмарк, трета част

През 50-те години на 19 век вече може да се каже, че Ото фон Бисмарк е готов за голямата политика. Той е сериозен семеен човек, вижда ясно бъдеще в служба на Прусия, има остър политически ум, силен характер, образован е, знае езици, чете философия и литература, обича музиката.  Вече има и  план как Прусия да застане начело на германското..

публикувано на 04.08.21 в 09:57

Започна последният етап от разкопките на Небет тепе

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе , където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта. Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но там работата е..

публикувано на 03.08.21 в 12:26

Внезапно почина актьорът Николай Станчев

Пловдивският актьор Николай Станчев е починал внезапно, ден след като навърши 60 години. Трагичната новина съобщиха негови близки в социалните мрежи. Той е част от трупата на пловдивския театър. Съпруг е на известната актриса и общински съветник Ивана Папазова. Николай Станчев е роден на 1 август 1961 в гр. Пловдив. Завършва ВИТИЗ през..

публикувано на 03.08.21 в 10:16