Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разходите за чиновници и за съдебната власт трябва да падат

| обновено на 01.06.21 в 15:29

Предстоящо закриване на Районния съд в Панагюрище и превръщането му в териториално поделение на паразджишкия  Районен съд предизвика протест днес следобед в града. Преди това и Висшият адвокатски съвет излезе с декларация, която  критикува избрания от Висшия съдебен съвен модел на организация на съдилищата в страната. Според адвокатите планираната съдебна реформа няма да направи правосъдието нито по-бързо, нито по-евтино, нито по-достъпно, а напротив-ще го отдалечи от гражданите.

"Всеки съдебен район изисква индивидуален подход, защото в него се натрупват множество фактори-характера на населението, неговата осведоменост и възможност да търси защита по адекватен начин, материалният му статус, който му позволява да пътува или пък няма достъп до подходящ транспорт".

Това каза правният експерт Иван Брегов. Той е част от екип на Института за пазарна икономика, който е правил изследване за начините, по които да се реформира съдебната карта на България.

"Хората в Панагюрище може би с право протестират, защото все пак това е индустриален център на България. Има обаче и отсрещните аргументи, които трябва да отбележим. Панагюрският районен съд е най-ниско натовареният в целия съдебен окръг на Пазарджик. Той е сравнително близо-на под 40 минути път до областния център и съответно е по-благоприятстван от Велинград и Пещера, които са нагоре в планината. И ако трябва да противопоставяме значението на един районен съд спрямо друг - а това неминуемо ще се случи, може би конфликтната точка ще е Пещера или Панагюрище", прогнозира Иван Брегов.

"Ние все пак трябва да приемем, че българското население намалява и то драстично. Това показва, че трябва да се намалява държавната администрация, да се намаляват и разходите за съдебната власт," добави той.

Още от категорията

Отношенията между партиите са на ниво антикомуникация

„По-големият проблем  са липсата на политики и на визии, които ИТН демонстрира, защото всичко това, което те казват въобще няма нищо общо с политически приоритети, имат общо с конкретни политически действия, но това не може да се нарече политика“, заяви политологът Татяна Буруджиева в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Според нея..

обновено на 04.08.21 в 12:59
Д-р Десислава Кателиева

Време е да се затегнат мерките срещу ковид

На прага на четвъртата вълна от Ковид -19 какво се случва в Спешна помощ и ще гарантира ли справедливост новата методика за ковид бонусите .Защо Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ се разграничи от готвените протести след седмица? На тези въпроси за програма „Точно днес“ отговаря председателят на организацията д-р Десислава..

обновено на 04.08.21 в 12:59

Това, което се случва, не е промяна, а подмяна

Реди ли се политическият пъзел или се търсят все още парченца от него? Ще има ли правителство и каква подкрепа ще получи в пленарна зала? Какви са възможните  сценарии и каква прожекция ни очаква? Горещите въпроси коментираме с  режисьора и политик Евгений Михайлов.  Според него в тези времена и с тези сценаристи трудно се прави прогноза. "  Но,..

обновено на 04.08.21 в 12:57
Красимир Кумчев

Само 15 на сто от месото, плодовете и зеленчуците се произвеждат у нас

Земеделският производител Красимир Кумчев е партньор по проекта "Поземлени отношения и европейска политика: синергия и перспективи за българското земеделие" /ПОЗЕСИН/, който беше представен в столицата. Предмет на специален изследователски интерес е неговото предложение за изсветляване на производството в отрасъла с осигуряване на..

публикувано на 04.08.21 в 12:56

Над 6 хил. декара са засегнати от пожари в Пловдивска област

Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари, бушували на територията на Пловдивска област през денонощието. Това съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. По думите му пожарите в понеделник и през изминалата нощ са били..

обновено на 03.08.21 в 12:29