Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разходите за чиновници и за съдебната власт трябва да падат

| обновено на 01.06.21 в 15:29

Предстоящо закриване на Районния съд в Панагюрище и превръщането му в териториално поделение на паразджишкия  Районен съд предизвика протест днес следобед в града. Преди това и Висшият адвокатски съвет излезе с декларация, която  критикува избрания от Висшия съдебен съвен модел на организация на съдилищата в страната. Според адвокатите планираната съдебна реформа няма да направи правосъдието нито по-бързо, нито по-евтино, нито по-достъпно, а напротив-ще го отдалечи от гражданите.

"Всеки съдебен район изисква индивидуален подход, защото в него се натрупват множество фактори-характера на населението, неговата осведоменост и възможност да търси защита по адекватен начин, материалният му статус, който му позволява да пътува или пък няма достъп до подходящ транспорт".

Това каза правният експерт Иван Брегов. Той е част от екип на Института за пазарна икономика, който е правил изследване за начините, по които да се реформира съдебната карта на България.

"Хората в Панагюрище може би с право протестират, защото все пак това е индустриален център на България. Има обаче и отсрещните аргументи, които трябва да отбележим. Панагюрският районен съд е най-ниско натовареният в целия съдебен окръг на Пазарджик. Той е сравнително близо-на под 40 минути път до областния център и съответно е по-благоприятстван от Велинград и Пещера, които са нагоре в планината. И ако трябва да противопоставяме значението на един районен съд спрямо друг - а това неминуемо ще се случи, може би конфликтната точка ще е Пещера или Панагюрище", прогнозира Иван Брегов.

"Ние все пак трябва да приемем, че българското население намалява и то драстично. Това показва, че трябва да се намалява държавната администрация, да се намаляват и разходите за съдебната власт," добави той.

Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03