Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Алфа рисърч“: ГЕРБ-СДС води с 2% пред „Има такъв народ“

| обновено на 09.06.21 в 15:46

На старта на предизборната кампания коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3% от избирателите, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 на сто. Третото място е за БСП с 14,4% подкрепа, а четвъртото за „Демократична България“ с 11,9%. Това показва последното проучване на „Алфа рисърч“, което е направено в периода  30 май – 7 юни.

То показва, че ДПС се нарежда на пета позиция с 9,9%, а „Изправи се! Мутри вън“ – 5,3%. Коалицията ВМРО-НФСБ-„Воля“ – „Българските патриоти“ засега остава под чертата за влизане в Народното събрание с 3,4 на сто. Следват „Възраждане“ с 2,8%, „Ляв съюз за чиста и свята република“ – 1,8, „Българско лято“ – 1,1.

Скъсяване на дистанцията между ГЕРБ и ИТН

Социолозите коментират, че скъсяването на дистанцията между ГЕРБ и ИТН се дължи най-вече на отлив на избиратели от партията на Бойко Борисов. След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Доскорошните управляващи губят позиции, освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не  отиде до урните.

Отсъствието на ИТН от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4-ти април (ръстът е с около 1%). Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от него, отколкото на пробив на ИТН.

53,2% от избирателите заявяват, че твърдо са решили да гласуват, 15,5% се колебаят, а 31,3 на сто декларират, че няма да отидат до урните.

Българите очакват след изборите да има правителство

Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение  (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021 г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.


Още от категорията

Подготвят учебно гласуване с машини на открито

"Предстои да се разбере дали и къде в чужбина може да има още изборни секции за вота на 11 юли". Това каза за Радио Пловдив заместник-председателката на ЦИК и говорител на комисията Росица Матева. Тя припомни, че на 15 юни изтича срокът, в който българските граждани, живеещи в чужбина, могат да подадат заявления, че желаят да гласуват. До момента са..

обновено на 11.06.21 в 16:56

Безплатният предизборен диспут по Радио Пловдив ще е на 17 юни

На 17 юни, по БНР Радио Пловдив, ще се проведе първият диспут  от предизборната кампания за предсрочните избори за народни представители на 11 юли 2021 г. Съгласно регламента  , диспутът е безплатен, а темата му е „България по пътя на успеха. Възстановяване след ковид пандемията, управленски приоритети и политики за развитие на региона и..

обновено на 11.06.21 в 16:56

Проблемите с машините не могат да провалят изборите на 11 юли

„Категорично считам, че няма опасност от проваляне или затрудняване на провеждането на извънредния парламентарен вот на 11 юли“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Стоил Стоилов, експерт по изборно законодателство. Той призова всички, които вещаят апокалиптични прогнози, да спрат с темата. Експертът смята, че предишния състав..

публикувано на 11.06.21 в 10:34

Партиите на промяната, да кажат защо не я направиха след 4 април

Пряко е влиянието на служебното правителство върху електоралните нагласи, отбеляза в коментар политологът доц. Антоний Гълъбов. То има ясно откроен партиен характер и в това отношение не реализира очакването да е експертно с основна цел да организира изборите. "Имаме подмяна, която направи пространството плоско, служебното провителство говори за една..

публикувано на 10.06.21 в 10:56

Стоев обсъди организацията на изборите с кметове на общини

Организацията за парламентарните избори обсъдиха на работна среща при областния управител Ангел Стоев кметове и представители на всички общини от областа,  Областния оперативен щаб и РЗИ.  Областният управител посочи, че към момента се работи усилено по подготовката на вота, според указанията на Министерски съвет. Бюлетините са осигурени на 100..

обновено на 09.06.21 в 15:45