Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоев обсъди организацията на изборите с кметове на общини

| обновено на 09.06.21 в 15:45

Организацията за парламентарните избори обсъдиха на работна среща при областния управител Ангел Стоев кметове и представители на всички общини от областа,  Областния оперативен щаб и РЗИ. 

Областният управител посочи, че към момента се работи усилено по подготовката на вота, според указанията на Министерски съвет. Бюлетините са осигурени на 100 процента. Задача на общините е да ги разпределят по секциите. Общо 159 325 лв. са отпуснати за разходи за безопасни и здравословни условия на работа и спазване на противоепидемичните мерки от общинските администрации. 

Директорът на РЗИ с-р Ваня Танчева – Манчева съобщи, че ще бъдат изпратени указания за противоепидемичните мерки по време на изборите. Тя призова събралите се представители на общините да съдействат за ускоряване на темпа на имунизациите срещу Ковид-19.

Дискутираха се транспортните схеми при доставката на машините за гласуване, както и графикът за придвижването на секционните избирателни комисии до РИК след като изборният ден приключи. Участниците в срещата настояха от фирмата доставчик на машините да се съобразят с графиците и схемите, изготвени от общините, за да се избегне чакането с часове на членовете на комисиите да получат машините в изборните секции.

Беше поставен и въпросът за техниците, които поддържат изправността на машините. От общините поискаха един техник да обслужва секции в една сграда, за да се избегне хаосът, който е наблюдаван на предишния вот – техник е отговарял за няколко секции, но в различни квартали или населени места.

Ангел Стоев бе категоричен, че Областна администрация се ангажира с оптимизацията и координацията на цялостната подготовка и провеждането на вота.

Вотът на 11 юли и евентуални проблеми, свързани с организирането и провеждането на свободни избори и гарантиране на тяхната честност бяха коментирани и  с представители на две политически партии – БСП и Ляв съюз за чиста и свята република. Двете формации  единствено се отзоваха  на поканата за кръгла маса по темата в Областна администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01