Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чака ни тежка битка за отвоюване на държавата от мафията

Снимка: БГНЕС


Политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай определи като много важно първото посещение у нас на  европейски главен прокурор Лаура Кьовеши.  

Според него това е много сериозен знак след разкритията на финансовия  департамент на САЩ, че Европа и главният прокурор на Европа няма да останат безучастни около тези разкрития и в България при харченето на европейските фондове.

Аз очаквах, след разкритията по закона „Магнитски“  и реакцията на  американски официалните властни,  главният прокурор в името на България да понесе отговорността да не  вреди на страната, подавайки оставката си . Както и  Бойко Борисов, като министър-председател, който е  управлявал през тези години, за които става въпрос  в тези разкрития ", допълни анализаторът.

Той определи поведението и коментарите на бившите управляващи като наглост пред българското общество, европейската и световната общност.

В анализа си Октай припомни идването на царя на власт,  когато според него, с помощта на Доган и  Илия Павлов, започва окопаването на групировките и на мутрите във всички сектори на властта, а главен секретар е  Борисов.

 "През годините тези хора превзеха абсолютни всички структури в държавата и работеха типично по политико-олигархичен и мафиотски модел със своите структури,  както работеха силовите структури, на времето, където  ги помним. Всичко това говори за превзета държава и не случайно хора около президента говорят за отвоюване на държавата от тази прегръдка. Хубавото в тази ситуация в момента е, че за първи път имаме подкрепа на партньорските служби в тази битка на превзетата държава", каза още Октай.

Следващите няколко години ще бъде много жестока битка за отвоюването на държавата. 

Според него  ДПС са най-жестоко ударени и осветени в тази ситуация. Доган не съумя да се разграничи от Пеевски и неговото обкръжение вътре в партията. Това показва тежка негова зависимост.

Той определи изказването на  Мустафа  Карадайъ в Анкара като провокация и грубо нарушение.

"Ние винаги сме казвали, че нямаме друга Родина.  Моите деди са погребани в тази земя. Ти друга Родина не може да имаш.  Във всеки случаи друг смисъл се влага в политическия език за политическа провокация и употреба. Това трябва да се осъжда и трябва да се наказва с цялата строгост за измяна на конституцията, на провокиране на националната сигурност", категоричен е анализаторът.

Според  него с  тези изявление Карадайъ се поставя в услуга на анкарските власти и турските служби. 

По думите му лидерът на ДПС има огромни притеснения, че ще има отлив от избиратели на изборите и с тази провокация и посещението си в Анкара се опитва да ги мобилизира.

" Над 250 хиляди български турци, мюсюлмани, няколко поредни избори не гласуват вече за ДПС. При всички случаи те не могат да ги върнат тези избиратели. Напротив, ще  отблъснат с тези скандали от Анкара и от Америка покрай  ДПС, Доган и Пеевски,  още повече избиратели. След изборите ще бъдат преброени дните на Гешев и  ние самите вътре в страната, а не външни структури ще преследват тези престъпници, заключи Осман Октай.


Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Община Карлово и протестиращи в дебат за ремонта на площада

Реконструкцията на централния площад  в Карлово бе тема на срещата на кмета д-р Емил Кабаиванов и граждани, стартирали подписка срещу разрушаването  на ценни елементи в него, сред които и мозайки и пано, изработено от художничката Анастасия Кметова преди около 40 години.  Припомням, че през миналата седмица стартира и подписка в подкрепа на..

публикувано на 14.06.21 в 17:16

Трябва да се промени моделът на здравеопазване

Предложението да отпаднат лимитите за болниците и да се промени моделът на здравната система, които предлага министър Стойчо Кацаров,  коментира за Радио Пловдив председателят на Български пациентски форум Иван Димитров.  Според него от години виждаме как здравеопазването се срива, губим доверието в здравната система, но няма политическа воля да се..

обновено на 14.06.21 в 17:11

Експерти обсъдиха мерки срещу бракониерството в Смолян

Директори на институциите в Смолян, имащи отношение към опазване живота и здравето на животните, се събраха  на работна среща, за да обсъдят засилване на контрола върху бракониерството и да набележат мерки за опазване на защитения вид мечки в района. Един от поводите е спасяването на три мечета в рамките на броени дни в областта. Още след първия..

обновено на 14.06.21 в 17:03

Карловската болница очаква над 200 000 лева за апаратура и ремонт

Карловската болница МБАЛ “Д-р Киро Попов” е едно от лечебните заведения в страната, които ще получат подпомагане от оперативна програма “Региони в развитие”. Тя беше една от болниците, които по време на вълните от COVID-19 изпита най-много затруднения.  Темата коментира директорът на болницата д-р Христо Пелев в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 14.06.21 в 11:51

80 гимназисти от Пловдив очакват ваксина срещу ковид

РЗИ е изпратило запитване до всички училища в областта и очаква отговор от родителите на децата дали ученици над 12 години биха искали да се ваксинират срещу Ковид- 19, съобщи пред Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, която ръководи отдел „Противоепидечен контрол“ в инспекцията. Това стана възможна след като Европейската агенция по лекарствата..

публикувано на 14.06.21 в 11:19