Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да поеме път към нулева корупция

На отворена среща със студентите в пловдивския университет гостуваха днес американският политологът Дан Шомон и израелският експерт по киберсигурност и контратерористични действия Орен Елимелех. Шомон е известен с това, че е една от основните фигури зад президента Барак Обама в години на издигането му като сенатор. 

На краткаta среща с журналисти политологът Дан Шомон каза за актуалната политическа ситуация в страната, че е по-скоро обнадеждаваща и тенденцията е такава, че на добрите хора ще им е позволено да разчитат на законите за спокойното развиване на собствен бизнес. 

“Не мисля, че гласуването с машина може да се манипулира. Измамите свързани с изборите се коренят най-вече в начина, по който се осъществяват те. Важните въпроси тук са дали има достатъчно сигурност що се касае до организацията на изборите. Дали хората имат достъп до упражняване на глас, дали е справедливо самото гласуване”. 

Шомон неколкократно акцентира върху изборния процес в САЩ ”Например много големи рискове имаше на изборите в САЩ през 2016 г., тъй като те бяха организирани от самите местни парламенти, от организациите, които отговарят за произвеждането им на федерално ниво. Те не бяха организирани от държавата и затова бяха опорочени. Тогава имаше нарушаване сигурността на вота”. 

Ситуацията спрямо 2016 г. значително се е подобрила смята Шомон “в последните години бяха похарчени милиарди долари, за да се усъвършенстват системите и затова имаше много по-малко проблеми на изборите през 2020”.

За дейността на служебното правителство Дан Шомон каза, че “тази седмица, откакто съм тук, говорих с много представители на българското правителство, които имат изключителното желание да отворят една нова страница в българската история. България се намира на кръстопът, като един от възможните сценарии и то много възможен е страната да поеме курс на нулева корупция. Порочните практики да бъдат тотално унищожени. Аз виждам желание в управлението това да се случи”. 

Що се отнася до закона Магнитски и санкциите свързани с него политическият експерт обясни, че “от страна на щатите това е все едно да имаш много мръсна кухня и да започнеш най-накрая да я почистваш. Отнема време, но си струва”. 


Според един от организаторите на губернаторската кампания на Барак Обама “в САЩ жените гласуват за жени, това е доказано в течение на годините и е едно от най-сигурните неща. Друг начин да спечелиш гласоподаватели е, като рекламираш убедително. СПоделяш информация, която говори и е близка до гласуващия”. 

“В много случаи негативното убеждение върши също страхотна работа. Например - показваш на избирателите - този човек е лош и това провокира гласуване за неговия опонент”. 

Следващият пример на Дан Шомон, по думите му, е съобразен с регионалния контекст “всичко това върви по една ясна ос, отново пример, ти си комунист, а аз не съм. Трябва да се избират страни”. 

Експертът по киберсигурност Орен Елимелех направи анализ на възможностите за манипулация на изборния процес и акцентира върху различните начини, по които могат да се проявят изборните заплахи. 

“Най-важно за изборния процес е да се полагат дълготрайни грижи за опазването на неприкосновеността му. Трябва всички стъпки от момента на вземането на решение от страна на избирателя, до отчитането на вота му да бъдат съхранени така, както той е искал”. 

Елимелех подчерта, че е важно стъпките за сигурност да бъдат следени стриктно и продължи.

“Всяко техническо средство може да бъде манипулирано, но това не означава само, че самият софтуер може да бъде инфилтриран или пък машината да бъде повлияна по някакъв начин”. 

“Вижте какво стана в САЩ на изборите през 2016г. и 2020 г. В тези два случая социалните мрежи, които нямат никаква връзка със самия процес на вота, бяха средствата, повлияли най-много на вота. Това е така защото чрез тях един политик може да говори директно на хората, да ги убеди в своите идеи и да ги развълнува, да им докосне сърцата, което в края на краищата е основната цел”. 

Според Елимелех е от изключителна важност всички възможности за инфилтрирани да бъдат изучени. 

“Ако можеш да влияеш на социалните мрежи, можеш да влияеш на избирателния процес. Затова сега Фейсбук, туитър, инстаграм налагат много строги ограничения върху фалшивите новини, върху политически послания. Тези сайтове имат влиянието на цели държави в момента. Това само по себе си също е политически акт”.
Двамата експерти бяха единодушни в мнението си, че българските власти в лицето ан служебното правителство създават възможност за установяване на стабилен правов ред. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59