Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Пандемията и интелектуалната собственост

Всеки десети европеец е подведен да закупи подправени продукти, сочи проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Потребителите се затрудняват да разграничат оргиналните от фалшивите продукти, а България е с най-висок дял на подведени потребители  – 19 % и в дъното на класацията, близо до Румъния и Унгария.

Електронната търговия привлече значително повече хора по време на пандемичните мерки, но и увеличи риска от онлайн пласиране на различни проукти – от козметика, играчки и медикаменти до електроника и дори пестициди. 

Проучаването на децентрализираната агенция на Европейския съюз и Европейската обсерватория за нарушенията на правата върху интелектуалната собственост бе представено у нас от Сдружението за правна помощ на потребителите. Председатeлят адвокат Димитър Деков отбеляза, че фалшивите продукти носят сериозни рискове за здравето. 

Повече са и хората, които чрез социалните мрежи са заблудени да закупят фалшифициран продукт или да изполват незаконно цифрово съдържание, каза юристът Кристиан Райчев и посочи някои от възможностите за защита на нтелектуалната собственост. 

Сигнали за нарушаване правата на интелектуалната служба могат да се подават в специлизиран портал на европейската служба, която подкрепя малките и средни предприятия, обясни адвокат Мадлен Кавръкова от Сдружението за правна помощ на потребителите.  

При заседание на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент българският евродепутат Иво Христов призова за оптимизация на сроковете за издаване на географските указания на стоките, като отбеляза, че така ще има надеждна защита от фалшификати на стоки като българското розово масло. 

Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55