Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дискриминирани за зеления паспорт са над 100 000 българи

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева сподели, че е получила много жалби за неравно третиране на преболедувалите Ковид по отношение на документа, който позволява безпроблемно движение в ЕС.

Зеленият паспорт може да бъде получен и използван само от хората, които са ваксинирани или имат PCR тест, но е от тези, които са регистрирани като боледували в съответното РЗИ и са били в картина, но самото заболяване е било установено с антигенен тест, обясни Ковачева. 

Тя допълни, че сертификат на ЕС не могат до получат хроата, които са боледували безсимптомно и впоследствие са установили, че имат антитела. На тях дори не се препоръчва да се поставя ваксина, защото е опасно за здравето им.

„Това е нсправедиливо и дискриминационно“, е мнението на обмудсмана, която цитира, че проблемът засяга повече от 100 000 български граждани. 

Омбудсманът предлага на министъра на здравеопазването при участието си в съвета на министрите на здравеопазването на ЕС да постави въпроса с проблема на българските граждани, с настояване ЕК да го има пред вид, когато издава делегирани актове. Сезиран е и европейският омбудсман, а чрез него и обществените защитници на страните – членки.

Диана Ковачева заяви, че има държави, които не са съгласни с такова решение и затова от 1 юли правилата влизат по този начин, но промяна, според нея, може да има в следващите 2- 3 месеца с последващите актове на ЕК, зотова диалогът трябва да продължи.

Иначе при неравно третиране и дискриминация тези правила могат да се атакуват пред съда в Люксембург.

Интервюто можете да чуете от прикачения звуков файл
Още от категорията
Николай Бухалов - 1992г.

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив.  “Аз няма как да остана безразличен към..

публикувано на 23.07.21 в 10:55

Рестартирай Европа: С влак и след годината на ЖП транспорта

2021 г. е важна за политиката на ЕС за железопътния транспорт, тъй като това е първата пълна година на прилагане на правила, които целят да създадат напълно интегрирана система на железопътен транспорт в Европа. Това трябва да се осъществи в условията на все още неотминала ковид-криза, а у нас – и при кадрови промени и проблеми с дълговете...

обновено на 23.07.21 в 09:27

Отстраняването на Гешев ще прекрати срива на държавността

След продължилата ескалация на напрежението в Прокуратурата от Пленума на ВСС се очаква да излезе с позиция за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Безпрецедентния за българската правосъдна система казус провокира въпроси за очакваната развръзка и нагласите на гилдията за решение.  В коментар за програма..

публикувано на 22.07.21 в 11:10

Недоволство в Житница заради проблеми в училището

Родители на деца от Житница обмислят протести заради опасността училището в селото да бъде затворено. Това ще се случи, ако 26 от близо 70-те ученици се преместят в друго учебното заведение, каквато готовност са обявили родителите им.  Те обвиняват директорката на ОУ "Христо Смирненски" Надка Петрова в еднолично и непрозрачно управление. Според..

обновено на 22.07.21 в 10:57

Партиите в НС трябва да направят компромис

„Това, което в сряда видях в Народното събрание, е едно дежа вю, но с умерен патос. Партиите изглеждаха много по-отговорни, осъзнават мисиите, които трябва да изпълнят и диалогът между тях изглежда все по-възможен. Всеки направи своята заявка, държи на позициите си и пътят към съставяне на Правителство изглежда все по-близо“. Това подчерта..

публикувано на 22.07.21 в 10:55