Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма пострадали, след като влак дерайлира на гара Белово

Причините за инцидента се изясняват, на място са аварийни екипи

| обновено на 11.06.21 в 19:17
Снимката е илюстративна

Влак дерайлира на гара Белово половин час след 14 часа. Товарната композиция е била празна и няма пострадали при инцидента, нито екологични щети.

Заради катастрофата е преустановено движението на влаковете по направлението Белово - Костенец. Пътниците  се извозват с автобуси.

На място на място има екипи на Районното полицейско управление в Септември и засега не са изяснени причините за инцидента.

Резултатите от взетите проби за алкохол и наркотици на машиниста на дерайлиралия влак край гара Белово са отрицателни, каза наблюдаващия прокурор от Пазарджик Пламен Пантов, който е на мястото на инцидента:

"В момента все още се извършават процесуално-следствени действия, които са свързани с оглед на местопроизшествието. Тепърва ще се изясняват причините за инцидента и същото така размера на причинените вреди в резултат на произшествието. Това, което предстои, е да се изправи локомотива, да се закара до депо, където да се извършат измервания и техническа експертиза, която да ни даде яснота относно причините за настъпване на инцидента".

Повдигането на товарния влак, който дерайлира този следобед край гара Белово, ще започне едва след като приключат следствените действия по изясняване причините за инцидента, каза главният ревизор по безопасност в Национална компания Железопътна инфраструктура Борислав Аврамов. Дотогава жп трасето Белово-Костенец ще остане затворено, а пътниците ще бъдат извозвани с автобуси. Към момента са констатирани единствено материални щети:

"Има унищожени железопътни стрелки. Има унищожени съоръжения на железния път. Очакваме да дойде Националния борд за разследване на инциденти и произшествия в железопътния транспорт и след получаване на разрешение от тях започваме аварийно-възстановителните дейности. Очакваме следствието да си свърши работата. Екипите са мобилизирани и цяла нощ ще се работи по възстановяване на железопътната линия".

"Каквото зависи от Национална компания Железопътна инфраструктура ще бъде направено, за да може да осигурим движението утре сутринта - нормално движение на влаковете при гара Белово", каза Борислав Аврамов.

БДЖ е създала организация за хората, които трябва да пътуват по този жп маршрут. Чакащите се извозват с автобуси до гара Костенец и оттам се прикачват на съответния жп транспорт, който искат да ползват.
Това ще продължи до освобождаването на линията.

Пътниците от влаковете от Варна за София, от София за Варна и от София за Бургас са превозени с автобуси от БДЖ, след дерайлирането на локомотив и вагон при гара Белово, съобщиха от БДЖ.

Влакът за Свиленград е бил отклонен по обиколен маршрут. До възстановяване на движението пътниците от и до Пловдив също ще бъдат превозвани с автобуси.

Аварийни екипи работят по освобождаване на линията. Инцидентът е станал при преминаване на празна влакова композиция на частен товарен превозвач през гара Белово.

Община Белово е в готовност да се включи в превоза  на пътниците, каза кметът Костадин Варев:

„Дерайлирал е вагон от товарна композиция. Няма пострадали, няма и големи материални щети, но за съжаление е невъзможно да преминават каквито и да е, включително и пътнически влакове, затова се налага от Септември до Костенец да се извозват с автобуси.

Между другото, тук, на жп гара Белово, преди нея и след нея е концентрирана много на брой строителна техника, защото започна ремонтът на високоскоростно трасе в участъка Септември-Костенец-Елин Пелин-София. Има достатъчно налична техника и в момента, ще реагират, предполагам, хората от НКЖИ веднага.

Моите очаквания са, че инцидентът ще бъде преодолян и възстановени щетите в рамките на утрешния ден. И аз, като кмет на общината, и колегите от общинската администрация сме на разположение, ако някой бъде в нужда за помощ ще се отзовем веднага".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02