Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подготвят учебно гласуване с машини на открито

| обновено на 11.06.21 в 16:56

"Предстои да се разбере дали и къде в чужбина може да има още изборни секции за вота на 11 юли". Това каза за Радио Пловдив заместник-председателката на ЦИК и говорител на комисията Росица Матева. Тя припомни, че на 15 юни изтича срокът, в който българските граждани, живеещи в чужбина, могат да подадат заявления, че желаят да гласуват. До момента са заявени над 560 секции.

ЦИК продължава да работи по подготовката за доставка на допълнителен брой машини за гласуване. "От фирмата, която с писмо ни информира, че има готовност да достави до 5000 машини, все още нямаме допълнителна информация", каза Матева. Тя обясни, че не се знае какъв е видът и техническата характеристика на тези машини. С досегашния доставчик "Сиела Норма" също има готовност да допълнителни преговори.

Районните и секционните избирателни комисии ще преминат допълнително обучение преди изборите. "Намерението и разбирането в ЦИК е, че обучението, особено в секционните избирателни комисии, трябва да бъде присъствено, задължително с машини. Намерението ни е още следващата седмица да се изработи демо версия на софтуера за гласуване и да бъдат изпратени машини в РИК по места. Заедно с областните управители и с кметовете те трябва да организират гласуване с машини на публични места, за да могат повече избиратели да се запознаят с машините и да гласуват пробно. Едновременно с това тези машини трябва да служат и за обучение на съставите на СИК", каза още Росица Матева.

Централната избирателна комисия все още няма становище по видеозаснемането в изборния ден.

Още от категорията

Пловдивска област е готова за изборите в неделя

„Организацията за изборите на 11 юли в Пловдивска област е направена. Свършена е много работа. Спокоен съм на този етап и се надявам , че няма да възникне нещо извънредно в днешния и утрешния ден  и изборите ще започнат и ще протекат по един спокоен начин“. Това заяви областният управител Ангел Стоев. Той уточни, че в процеса на подготовка..

обновено на 11.07.21 в 06:26

Само в 4 от секциите в Пловдив ще се гласува с хартия

В 459 секции ще гласуват общо над 308 000 избиратели от Пловдив – съобщи в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Спас Шуманов. В 455 секции ще се гласува машинно, а 4 секции с под 300 избиратели ще се гласува само с хартиени бюлетини . В 23 от секциите с машинно гласуване с над 400 избиратели ще има по 2 машини. Само с..

обновено на 09.07.21 в 16:08

915 пловдивчани ще гласуват за пръв път в Пловдив

"Образование" и "финансова независимост"- това са думите, които обобщават исканията на млади пловдивчани, решени на дадат своя глас на 11-ти юли.  915 души в Пловдив, навършили пълнолетие от 4-ти април досега, ще гласуват за първи път на предстоящите избори.  За Лаура и Мария, тези избори са предопределящи- ще останат ли тук, или ще изберат да..

обновено на 09.07.21 в 16:07

Развалена машина попречи на пробното гласуване в Панагюрище

По време на обучението на секционните избирателни комисии в Панагюрище машината за пробно гласуване е показала дефект.  Самото обучение е преминало без ползването на машина, потвърди зам.- председателят на РИК Пазарджик Антони Върбев. При стартиране на машината е възникнал проблем със самото устройство, проблем с четеца на машината. Написахме писмо до..

обновено на 09.07.21 в 16:07

7 подвижни секции организира за вота 17-та РИК, Пловдив област

Общо 538 секции за гласуване на предстоящите парламентарни избори ще има на територията на Пловдивска област, каза за Радио Пловдив говорителят на 17-та РИК Иван Кърчев. В 79 секции, в които са регистрирани по-малко от 300 избиратели, гласуването ще бъде с хартиени бюлетини. Ще има и 7 подвижни секции за хора с увреждания, както и 9 секции в..

обновено на 09.07.21 в 10:08