Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят учебно гласуване с машини на открито

| обновено на 11.06.21 в 16:56

"Предстои да се разбере дали и къде в чужбина може да има още изборни секции за вота на 11 юли". Това каза за Радио Пловдив заместник-председателката на ЦИК и говорител на комисията Росица Матева. Тя припомни, че на 15 юни изтича срокът, в който българските граждани, живеещи в чужбина, могат да подадат заявления, че желаят да гласуват. До момента са заявени над 560 секции.

ЦИК продължава да работи по подготовката за доставка на допълнителен брой машини за гласуване. "От фирмата, която с писмо ни информира, че има готовност да достави до 5000 машини, все още нямаме допълнителна информация", каза Матева. Тя обясни, че не се знае какъв е видът и техническата характеристика на тези машини. С досегашния доставчик "Сиела Норма" също има готовност да допълнителни преговори.

Районните и секционните избирателни комисии ще преминат допълнително обучение преди изборите. "Намерението и разбирането в ЦИК е, че обучението, особено в секционните избирателни комисии, трябва да бъде присъствено, задължително с машини. Намерението ни е още следващата седмица да се изработи демо версия на софтуера за гласуване и да бъдат изпратени машини в РИК по места. Заедно с областните управители и с кметовете те трябва да организират гласуване с машини на публични места, за да могат повече избиратели да се запознаят с машините и да гласуват пробно. Едновременно с това тези машини трябва да служат и за обучение на съставите на СИК", каза още Росица Матева.

Централната избирателна комисия все още няма становище по видеозаснемането в изборния ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01