Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Белащица не иска кариера, а чист въздух и зелена среда

Дружеството „Европейски пътища"  е поискало  удължаване срока на концесията за добив на подземни богатства от находището в зеемлището на село Белащица,  участък „Юг”, става ясно от отговор на Министерството на енергетиката до ръководството на община Родопи.

Местната власт се обявява категорично против удължаването на срока.

Като основен мотив се посочва превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив  и като център за екологичен, културен, религиозен и винен туризъм.

В защита на правото на хората в Белащица да дишат чист въздух кметът Павел Михайлов уверява, че ще съдейства за провеждане на подписка, която да се бъде изпратена в Министерството на енергетиката.  Общината не би възпрепятствала и организирането на протест срещу намерението на концесионера.

Хората в селото протестират и срещу инвестиционното намерение на другия концесионер-"Холсим кариерни материали" АД за удължаване срока на концесията. 


Още от категорията

Военни и днес помагат в гасенето на пожара над Розино

И днес военнослужещи участват в гасенето на пожара в Стара планина над карловското село Розино . 28 военнослужещи и 4 броя специализирана техника от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия на 61-а Стрямска механизирана бригада от 05.00 ч. тази сутрин оказват помощ на пожарните служби в гасенето на огъня...

обновено на 04.08.21 в 09:58

Представят Здравната стратегия на община Пловдив до 2030 г.

Днес публично ще бъде представена Здравна стратегия на Община Пловдив за периода 2021 – 2030 г.  На дискусията в залата на Общинския съвет са поканени общински съветници, представители на синдикатите, на академичната общност, на Българския лекарски съюз и РЗИ. Стратегията ще бъде представена от шефа на общинската дирекция „Здравеопазване“ д-р..

обновено на 04.08.21 в 09:57

58 са новите случаи на КОВИД-19 в Пловдивско, у нас - 462

462 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 656 теста, показват данните в единния информационен портал. Положителни са близо 2,8% от взетите проби.  Най-много са новозаразените в София-град – 95, следват областите Пловдив (58) и Бургас (54). В Пазарджишка област новозаразените са 25, в Смолянска – 6.  Трима души са починали с..

обновено на 04.08.21 в 09:57

Глобиха пловдивчанина, возил бебе в скута си, докато шофира

Пловдивската полиция глоби водач, който шофира и вози в скута бебето си.  Акт за установено административно нарушение по Закона за движение по пътищата е съставен на 29-годишен шофьор на "Мерцедес" в Пловдив. Той не използва обезопасителен колан, превозва дете под 12 години без допълнителна специална седалка и не представя контролен талон към..

публикувано на 04.08.21 в 09:27

РИОСВ даде противопожарни предписания на кметовете

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив ( РИОСВ - Пловдив) даде предписания на кметовете на общини – собственици на регионални депа за битови отпадъци в областта, за засилване на мерките за осигуряване на пожарна безопасност . Екоинспекцията настоява пред кметовете на общините Пловдив, Асеновград и Карлово за стриктно..

публикувано на 03.08.21 в 18:42